Actueel

Amerikaanse veteraan helpt militairen met PTSS door te zeilen

17:15

De Amerikaanse veteraan Daniel Hartnell is van mening dat zeilen zijn leven redde in de tijd dat hij erg worstelde met PTSS (posttraumatische stressstoornis). Onlangs vertelde Hartnell zijn verhaal aan Wink News. Aan boord van zijn boot Cayman Jewel hoopt hij andere oudgedienden met PTSS te kunnen helpen.

Hartnell heeft zeven jaar gewerkt als undercover narcotica voor het leger. Hierbij kreeg hij regelmatig vuurwapens tegen zijn hoofd. Toen hij het leger verliet vond hij het erg moeilijk om zich aan te passen aan het burgerleven. Hartnell vertelt dat zijn PTSS zo heftig was, dat hij vaak zijn huis niet wilde verlaten. Tot het moment dat hij zeilen en zijn passie voor het werken met boten ontdekte.

Project Explore Corp

“De voordelen van zeilen en projecten doen op de boot zijn één van de grootste dingen die me écht hebben geholpen. Het dwong me om me te concentreren op een specifiek project, een bepaalde taak, in plaats van op alle dingen die in mijn hoofd gaande zijn,” zegt Hartnell.

De bovenstaande ervaringen inspireerde de veteraan om anderen op dezelfde manier te helpen. Daarom richtte hij een non-profitorganisatie op onder de naam ‘Project Explore Corp‘. Hartnell vertelt ook aan Wink News dat zijn droom is om ooit een groep veteranen en first responders mee te nemen en door de Northwest Passage te varen.

Boot Cayman Jewel

Hartnell gebruikt zijn geld en handicap om de veteranen, first responders en hun families gratis te laten zeilen en mogelijkheden te bieden om samen te werken. “Ik ben ermee begonnen omdat zeilen mij heeft gered. Ik dacht als het mij kan helpen, kan het iemand anders misschien ook steunen.”

Op dit moment ligt Hartnells boot Cayman Jewel in Port Charlotte. Hierop is hij ongeveer vijf tot zes dagen per week aan werk met collega-veteranen zoals Brandon Paulson, die in de Marine Corps Infantry diende. Ook Cleve Parkhurst draagt zijn steentje bij. Hij helpt Hartnell vrijwillig de boot te renoveren. Parkhurst was twintig jaar lang in dienst en doet graag iets voor anderen die met een trauma te maken hebben. “Mijn dochter raakte gewond in Irak en ik ken de traumatische dingen waar ze doorheen gaan als ze terugkomen,” zegt Parkhurst.

Bekijk hieronder de video met het Engelse interview van Wink News:

Omslagfoto: Belinda/CC BY-SA 1.0

Tags: , , , , Last modified: 4 februari 2020
Sluiten