Actueel, Internationale wedstrijden, Nieuws, Video, Wedstrijden

Vendée Globe gekte barst los

17:53

Op zondag 6 november start de zwaarste solo zeilrace ter wereld, de Vendée Globe. Aan de start verschijnen 29 deelnemers, waarvan voor het eerst in de geschiedenis een Nederlander. Vanaf Les Sables d’Olonne starten de zeilers aan hun 25.000 mijl rond de wereld.

Vendée Globe

In 1969 kwam Sir Knox-Johnston als eerste zeiler solo rond de wereld zonder te stoppen. Hij deed er 313 dagen over. Vandaag de dag is de verwachting dat de deelnemers er zo’n 80 dagen over doen om de route af te leggen. De boten zijn sneller en de favorieten bevinden zich op de foilende boten, al zijn dit er slechts zeven van de 29 deelnemers. Aan boord van een van de zeven snelste boten is Nederlander Pieter Heerema, met zijn IMOCA 60 No Way Back. Heerema zei eerder tegen Zeilen dat deelnemen belangrijker is dan winnen, maar van nature wil ook hij gewoon winnen.

Echt solo

no-way-backDe zeilers zijn vrijwel op zichzelf aangewezen. Hulp bij het navigeren is verboden. Het is zelfs niet toegestaan om medische hulp te ontvangen van derden, zelf oplossen of het is einde race. Het is de zeilers wel toegestaan om contact op te nemen met de race dokter, hij staat paraat om de zeilers op afstand medisch advies geven. Hetzelfde geldt voor reparaties, de deelnemers mogen contact opnemen met hun wal team voor advies, maar moeten de reparaties zelf uitvoeren. Mocht een reparatie op volle zee onmogelijk zijn, dan kan de deelnemer ervoor kiezen om voor anker te gaan in een rustige baai. Het kost tijd, maar in voorgaande edities zijn er zeilers geweest die gebruik hebben gemaakt om een reparaties uit te voeren.

No Way Back

Zeilen voer een dag mee aan boord van Pieter Heerema’s No Way Back. Je leest meer over de Vendée Globe en de deelname van Pieter Heerema in het novembernummer van Zeilen. Morgen belichten we de route van de Vendée Globe op www.zeilen.nl.

Foto: Jacques Vapillon

Tags: , , , , Last modified: 2 november 2016
Sluiten