Actueel

Varuna deze keer echt verdwenen op zee

10:28

De zeilboot van Tania Aebi, bekend van haar boek ‘Maiden Voyage’, is zoek. Het gaat om een Contessa 26, Varuna. De zeilboot is voor het laatst gezien op 25 augustus 2017 ten westen van de Gibraltar. De huidige eigenaar moest vanwege falende apparatuur het schip verlaten. Nu is Tania een zoekactie gestart om de Varuna terug te vinden.

Bericht New York Post: Lost at sea

Tania zeilde als 18-jarige solo de wereld rond. In twee-en-een-half-jaar legde ze 27000 mijlen af, haar avonturen schreef ze op papier waar het boek ‘Maiden Voyage’ het resultaat van is (in het Nederlands onder de titel ‘Solo’). Huidige eigenaar Tony is de vierde eigenaar van de boot. Hij maakte grote plannen om te zeilen, knapte de boot helemaal op en zette het zeil in juni afgelopen jaar. Op weg naar Gibraltar moest hij zijn tocht noodgedwongen staken nadat zijn apparatuur nat werd. Het is een situatie die Tania ook goed kent; de smalle en lage Contessa’s worden erg nat offshore. Hierbij heeft de apparatuur ook veel te verduren. Tania maakte dit zelf mee in haar laatste etappe van Gibraltar naar New York. Een tocht van meer dan 3000 mijlen, ze deed er 52 dagen over. Een uitdaging, zeker omdat zij hierbij radiocontact verloor als gevolg van een natte boot. De New York Post berichtte hierop dat ze ‘Lost at sea’ was. Gelukkig wist ze veilig de haven van New York te bereiken.

Tania op haar Varuna

En dat is de ironie van dit verhaal, waar Tania met haar Varuna in 1987 verloren zou zijn op zee, is deze zelfde zeilboot nu 30 jaar later, echt verloren op zee. Zonder bemanning, die wist zichzelf te redden door aan boord van een voorbijgaand schip te klimmen. Deze kon Tony, de huidige eigenaar, nog net oproepen via VHF met zijn laatste beetje elektriciteit. De Varuna bleef alleen achter op zee.

 

 

Oproep aan zeilers
Daarom een oproep aan alle zeilers die rond de Azores en Portugal varen: Meld het als je deze rode zeilboot hebt gezien! De boot zal ondertussen zuidelijker zijn afgedreven, dus houd je ogen open als je in deze omgeving vaart!

Last modified: 18 september 2017
Sluiten