Actueel

Varen tussen de windmolens; Straks kan het!

17:00

2012-03-22 00:00:00 EGMOND AAN ZEE - Voor de kust bij Egmond aan Zee, tussen de 10 en 18 kilometer uit de kust, ligt het eerste Nederlandse windmolenpark in zee. Bij mooi weer zijn de turbines vanaf het strand te zien.

Vanaf 1 mei 2018 zijn drie windparken voor de Nederlandse kust toegankelijk voor schepen met een lengte over alles tot 24 meter. Het betreft het Offshore Windpark Egmond aan Zee (OWEZ), Prinses Amalia Windpark (PAWP) voor de kust van IJmuiden en windpark Luchterduinen (LUD) voor de kust van Noordwijk.

Gebruik van ruimte

(c) ANP/Remko de Waal

De Noordzee is één van de drukst bevaren zeeën van de wereld. Deze drukte zal de komende jaren toenemen, onder meer door de aanleg van windparken. Daarom is het van belang dat de ruimte in deze zee zo goed mogelijk wordt benut. De Nederlandse overheid streeft naar een efficiënt en meervoudig gebruik van de ruimte in deze zee. Het openstellen van de Nederlandse windparken voor kleine scheepvaart draagt daaraan bij. Windparken op zee zijn nu niet toegankelijk voor derden. Maar omdat de windparken veel ruimte innemen op het toch al drukke Nederlandse deel van de Noordzee, is in 2015 besloten om deze regel aan te passen.

(c) ANP/Remko de Waal

Openstelling per 1 mei 2018

Vanaf 1 mei 2018 is het voor schepen tot maximaal 24 meter onder strikte voorwaarden mogelijk om door de windparken (OWEZ, PAWP en LUD) te varen of om deze te gebruiken voor een beperkt aantal activiteiten van medegebruik zoals sportvisserij. Overtreden van de voorwaarden of betreden voor openstelling wordt gezien als een strafbaar feit en zal als zodanig vervolgd worden. Overigens worden niet alle windmolenparken opengesteld. Ook na 1 mei 2018 blijven de Gemini-windparken Buitengaats en ZeeEnergie ten noorden van de Wadden gesloten gebied.

Overzicht

Maar wat mag er wel en wat mag er niet? Rijkswaterstaat heeft een mooi overzicht gemaakt waarin alles overzichtelijk staat beschreven. Klik HIER voor het overzicht! Voor een uitgebreidere uitleg en tips en tricks kun je de ‘Gedragscode voor veilig varen door windparken er op naslaan. Hier vind je naast de regels ook nog veiligheidstips om op een juiste manier door de windparken te varen.

Informatieavonden

(c) ANP/Ruud Hoff

Speciaal voor de leden van De Toerzeilers zullen er door Rijkswaterstaat 2 voorlichtingavonden worden gegeven. Leden én niet-leden kunnen zich voor deze avonden aanmelden:

Lees meer in Zeilen!

Binnenkort lees je in Zeilen meer over wat dit voor jou betekent en hoe je varen tussen de windmolens het beste kunt aanpakken. We zullen zelf een kijkje gaan nemen bij de winmolenparken om aan den lijve te ondervinden hoe dat nou gaat.
Nog geen abonnee? Check onze webshop voor mooie aanbiedingen. Misschien is een proefabonnement een goed idee om te kijken hoe Zeilen je bevalt!

Omslagfoto: ANP-Xtra/Koen Suyk
Tekst via Rijkswaterstaat.nl

 

Tags: , , Last modified: 9 mei 2018
Sluiten