Actueel

Zo ga je veilig en voorbereid het water op

10:00

Het ijs is zo goed als verdwenen en de zon schijnt. Kortom: het nieuwe zeilseizoen staat voor de deur en dat betekent dat we weer het water op kunnen. Om ervoor te zorgen dat alle watersporters veilig met elkaar kunnen genieten van het water,  zijn er natuurlijk regels, die je hebt moeten leren voor het Klein Vaarbewijs. Maar weet jij nog wat het betekent als er bijvoorbeeld twee keer een korte stoot klinkt?

Het is misschien even geleden maar wanneer er twee keer een korte stoot klinkt, betekent het dat een schip bakboord uit gaat. Dit voorbeeld en andere onderwerpen komen aan bod tijdens het examen Klein Vaarbewijs en zijn niet alleen handig om te weten voor het halen van een pasje maar ook voor de veiligheid op het water.

Waarvoor heb ik een Klein Vaarbewijs nodig?

Cursusboek Klein Vaarbewijs 1 en 2

(c) Vaarbewijs Academy

In Nederland is er een verschil tussen klein vaarbewijs 1 en 2. Klein Vaarbewijs 1 heb je nodig voor:

  • Een boot tussen de 15 en 25 meter.
  • Boten kleiner dan 15 meter, die sneller kunnen varen dan 20 km/uur.

Waar mag ik varen met een Klein Vaarbewijs?

Ben je in het bezit van je Klein Vaarbewijs 1? Dan mag je op rivieren, kanalen en meren varen. Inclusief de Gouwzee. Klein Vaarbewijs 1 is niet voldoende als je wilt varen op de Westerschelde, Oosterschelde, Waddenzee, Eems en de Dollard, IJsselmeer, IJmeer en Markermeer. Voor deze wateren dien je in het bezit te zijn van Klein Vaarbewijs 2. Met Klein Vaarbewijs 2 mag je op alle binnenwateren varen.

Naast dat het Klein Vaarbewijs 1 in bovenstaande gevallen verplicht is, is het als zeiler handig om kennis te hebben over de regelgeving op het water. Zo kunnen we samen veilig genieten op het water.

Kennis verbreden

Wil jij meer weten van het Klein Vaarbewijs of wil je het Klein Vaarbewijs 1 of 2 halen? Kijk dan op Vaarbewijs Academy. Vaarbewijs Academy biedt een online platform met cursussen en oefenexamens voor het behalen van het Vaarbewijs.

Test je kennis en maak kans

Wil jij kijken of je kennis over de regelgeving, borden en lichten nog up to date is? Komende weken kan je jouw kennis testen via de Zeilen Instagram en Facebook. Elke woensdag kun je door quizvragen jouw kennis testen. Doe mee en maak kans op cursusboek van Vaarbewijs Academy.

Last modified: 25 februari 2021
Sluiten