Actueel

Transat Jacques Vabre klaar voor nieuw record

15:09

Gitana 17

Over twee dagen verlaten 37 boten het Franse Le Havre om aan de Transat Jacques Vabre te beginnen. Dit is een non-stop dual handed zeilwedstrijd over de Atlantische Oceaan. Dit jaar eindigt de route in de Braziliaanse stad Salvador.

De wedstrijd vindt om de twee jaar plaats. De eerste editie werd in 1993 gevaren en was een solorace, maar de geest van ‘twee’ was al in de lucht. Al snel wordt deze Transat-race een dual handed wedstrijd. Gedurende de afgelopen jaren participeerden er wisselende boottypen in de wedstrijd. Er wordt gevaren met zowel multihulls als monohulls.

De race gaat altijd begin november van start. In deze tijd van het jaar worden de teams na de start geconfronteerd met een harde tegenwind uit lagedrukgebieden die naar Europa trekken. Daarom zijn de eerste vier dagen voor veel deelnemers de zwaarste.

192 uur lang 22,4 knopen

Deze editie zijn alle ogen gericht op Edmond de Rothschild – Gitana 17. Een 32 meter lang monster dat afgelopen zomer te water is gelaten. Gitana 17 wordt bestuurd door schipper Sébastien Josse en co-schipper Thomas Rouxel. Beide heren hebben een indrukwekkend zeil-cv. Grote races als de Volvo Ocean Race en de Vendée Globe ontbreken hier niet op.

Het record van de oversteek ligt nu op tien dagen en is in handen van de Fransen Franck Cammas en Steve Ravussin. Deze tijd wisten zij neer te zetten met multihull Groupama 2. Volgens één van de schippers van Gitana 17 zouden zij dezelfde afstand van 4300 mijl binnen acht dagen moeten kunnen afleggen. Dat houdt in dat het duo ervoor moet zorgen dat zij gedurende 192 uur lang een gemiddelde snelheid moeten varen van een duizelingwekkende 22,4 knopen. De lat ligt hoog.

Het blauwe beest Gitana 17 in actie:

Omslagfoto: Benoit Stichelbaut / Gitana SA
Bewegend beeld: Gitana Team

Last modified: 13 november 2017
Sluiten