Actueel

Tips & tricks over trailerzeilen

Inclusief top-15 van de mooiste bestemmingen

11:11

Met de boot op een trailer komt heel Europa binnen handbereik. Een top-15 van de mooiste bestemmingen, haalbaar binnen in één, twee en drie dagen rijden. En verder: hoe weet je waar je daar dan het water in kunt? En wat zijn de belangrijkste tips en regels wat autorijden met een trailer aangaat?

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Zeilen editie 06/2017
Tekst: Peter Schermer

Met een gemiddeld zeiljacht ben je zo anderhalve week kwijt om op een zomerse Europese bestemming te geraken. Zet de boot op een trailer en je bent binnen een dag al in een compleet ander vaargebied. Neem je twee dagen de tijd voor de reis dan valt er nog veel meer te kiezen. Overnachten kan prima op een camping, waarbij je boot als slaapplaats dient.
Vergeet niet dat – zo gauw je over de grens gaat – er vaak andere regels gelden voor het rijden met een trailer. Zorg dat je de juiste papieren op zak hebt, zoals een ICP-bewijs van eigendom, een ICC internationaal vaarbewijs, btw-bewijs en alle vereiste verzekeringspapieren. Verder moet je je even verdiepen in de verkeersregels. Die kunnen nogal eens afwijken en onverwachte (en vooral ongewenste) boetes opleveren. Probeer tot slot alvast een lijstje te maken van mogelijke locaties waar je de boot te water kunt laten (zie ook kader) en denk na over mogelijke locaties waar je je auto en trailer zou kunnen parkeren of stallen.

Om een idee te geven waar je zoal naartoe kunt rijden, hebben we een aantal bestemmingen op een rijtje gezet. We hebben uitsluitend gekozen voor bestemmingen met redelijk tot goed beschut vaarwater, zodat je van dorpje naar dorpje, van haven naar haven of van ankerplek naar ankerplek kunt varen. Het is natuurlijk het leukst als je een rondje kunt varen, zodat je niet twee keer dezelfde havens hoeft aan te doen. Vergeet niet om ons een ansichtkaartje te sturen!

1 dag rijden

1. Duitse Oostzeekust
Te water in Heiligenhafen.
Afstand: 614 km
Heiligenhafen is een gezellige badplaats vanwaar je in 2een dag varen aan de Deense zuidkust zit.

2. Deense eilanden
Te water in Flensburg.
Afstand: 643 km
Vanuit het Flensburger Fjord zit je binnen een paar mijl tussen de Deense Eilanden. Een ideale start voor een rondje Funen.

3. Engeland Wight 
Te water in Lymington.
Afstand: 679 km, met een oversteek bij Calais Dover
De Needles Solent en Cowes. Beide zeer toeristische trekpleisters voor de watersportende Engelsman. Lees je wel in over het getijde: het stroomt hier flink en het water wordt ook druk bevaren door beroepsvaart.

4. Kanaaleilanden
Te water in Barneville-Carteret.
Afstand: 812 km
Binnen een dag rijden en zo’n 15 mijl varen, ben je
op een bestemming waar menig zeezeiler minimaal anderhalve week voor moet ploeteren. Vaar naar Jersey, Guernsey of ga voor anker bij het prachtige Shark. Je komt gegarandeerd thuis met idyllische vakantiefoto’s. Wees wel alert: dit is een minder beschut vaargebied. Het getijde kan hier sterk zijn.

2 dagen rijden

5. Engelse Zuidkust
Te water in Falmouth.
Afstand: 898 km
Zie je jezelf al liggen, voor anker in de luwte van een
Engelse heuvel met een kasteel? Dat is mogelijk als je naar Zuid-Engeland rijdt. Je kunt oversteken bij Hoek van Holland naar Harwich of bij Calais naar Dover.

6. Zweedse Westkust
Te water in Göteborg.
Afstand: 1124 km, via Kopenhagen
Houd je niet zo van varen op getijde, maar wel van ruige natuur? Ga dan eens op onderzoek uit bij de vele eilandjes aan de Zweedse westkust.

7. Franse Westkust 
Te water in Lorient.
Afstand: 1013 km
Kusthoppend langs de Franse kust kom je de prachtigste plaatsjes tegen. Vanuit Amsterdam rijd je ontspannen met een overnachting naar Lorient.

8. Noorse Zuidkust
Te water in Kristiansand.
Afstand: 1138 km
Deze stad aan de kust, bij de monding van de rivier de Otra, is onterecht onbekend. De ruige natuur, het beschutte vaarwater en het stabiele weertype maken dit tot een bijzonder mooie vakantieplek aan de zuid- kust van Noorwegen. Aanrader: de Blindleiaroute van Kristiansand naar Lillesand.

9. Schotse Westkust, Hebriden
Te water in Oban.
Afstand: 1115 km
Misschien een iets minder stabiel weertype, maar de prachtige ankerplekken, hoge rotskusten met daarop kastelen, maken dit meer dan goed. Dit hoort bij Schotland. De Binnen-Hebriden bieden door de vele eilanden beschut vaarwater. Houd wel rekening met het getijde.

10. Kroatië
Te water in Pula.
Afstand: 1436 km
Een van de favoriete trailerbestemmingen is Kroatië. Hier vind je alles wat je van een ontspannen vakantie verwacht: zon, mooie natuur, pittoreske havenplaatsjes en beschut vaarwater.

11. Zuid-Frankrijk, Côte d’Azur Oost
Te water in Saint-Raphaël.
Afstand: 1338 km
Minstens net zo pittoresk als Kroatië zijn de havens aan de Côte d’Azur. De prijs is wel anders. Bij Saint- Raphaël zijn diverse havens waar je je boot te water kunt laten.

12. Gardameer, Italië
Te water in Riva del Garda.
Afstand: 1149 km
Tussen de bergen aan het Gardameer vind je beschut vaarwater en prachtige dorpjes. Hier geniet je volop van het Italiaanse watersportleven. Let wel, valwinden uit de bergen veroorzaken nog wel eens onverwachte weersomstandigheden.

3 dagen rijden

13. Zweedse Oostkust
Te water in Stockholm
Afstand: 1465 km
Ken je de westkust van Zweden inmiddels op je duimpje? Dan is het hoog tijd voor de oostkust van Zweden. Minstens zoveel eilanden en iets groener dan de westkust. Een ideale bestemming om langere tijd rond te varen. Je zult je hier niet snel vervelen.

14. Italiaanse Westkust en Corsica 
Te water in Piombino.
Afstand: 1463 km
Prachtige natuur, warm zwemwater en sfeervolle dorpjes. Je vindt het allemaal op Corsica en de Italiaanse westkust. Vanuit havenplaats Piombino zeil je via Elba in twee dagen tijd naar Corsica.

15. Spaanse oostkust
Te water in Barcelona
Afstand: 1564 km
Zoek de gezelligheid op van de Costa Blanca en geniet van de Spaanse zon. Er is altijd genoeg te doen en het is er heerlijk warm. Een bezoek aan het prachtige Barcelona mag natuurlijk niet ontbreken

Waar ga je het water in?

Wat is de beste plek om je boot te water te laten? Struin eens rond op trailerhelling.com. Hier vind je een overzicht van veel trailerhellingen in binnen- en buitenland. Lees vooral ook de reviews : ‘Bestaande helling, toegangsweg wegens werkzaamheden niet al te best’, en onthoud handige informatie die ter plekke goed van pas kan komen: ‘Er zit een knik in de helling. Door het steile onderste deel ligt de boot snel in het water’.
Per helling staat aangegeven of deze gratis of betaald is en of je een lidmaatschap nodig hebt.

Rijden & regels

Niets zo vervelend – voor jezelf en al die auto’s die achter je rijden – als een oververhitte motor, loskloppende onderdelen of een klapband. Daarom: bezint eer gij de weg op gaat en controleer de auto en boottrailer voor vertrek op een aantal onderdelen. De belangrijkste tips en regels op een rij.

Klik op de afbeelding om deze groter te bekijken.

Tags: Last modified: 3 juli 2023
Sluiten