Actueel

Nu in Zeilen: Uitslag lezersonderzoek antifouling

09:30

Aangroei weren, dat is wat antifouling doet. Maar welk merk is nu het best, welke methode past het beste op zoet of zout, en loont het echt om iedere keer het onderwaterschip schoon te krabben? Maar liefst 750 (!) zeilers vulden onze enquête in. Walewijn de Vaal veegde zijn agenda leeg en ging op zoek naar antwoorden.

Eind augustus. In de Gouwzee liggen tientallen geankerde boten. Het is ver in de dertig graden, iemand plonst in het water voor verkoeling. En ondertussen de waterlijn schrobben, want dat is wel nodig. Hoe staat het eigenlijk met de aangroei, nu de zomer vordert? Tijd om dat eens te onderzoeken, dus plaatsten we een enquête op de Zeilen-website.
Dat hebben we geweten; ruim 750 watersporters deelden hun ervaringen. Daaruit kunnen we alvast een conclusie trekken: dit onderwerp leeft. Niet alleen onder onze schepen, maar ook in onze hoofden.

Klik op de afbeelding om deze groter te bekijken.

Grote diversiteit

Onder de respondenten zien we een grote diversiteit: van zeilers die alle oceanen als hun thuiswater beschouwen tot watersporters voor wie de Hollandse plassen uitdagend genoeg zijn. Ook de schepen lopen uiteen, van grote catamarans tot open boten. Een mooi gemêleerd gezelschap, waarmee we alle uithoeken van onze vaaractiviteiten kunnen beschouwen.
Het merendeel van de respondenten ligt en vaart op zoet water. Ruim een kwart zeilt (vrijwel) nooit op zout water. Van hen is 67 procent (zeer) tevreden over de gebruikte antifouling. Ook een kwart vaart juist (vrijwel) altijd op zout. Van hen is 59 procent (zeer) tevreden. Dat ontloopt elkaar dus niet veel. De verschillen zijn iets groter als we alleen kijken naar de ligplaats. Van de respondenten met een ligplaats op zoet water is 71 procent (zeer) tevreden over de antifouling, bij een ligplaats op zout 56 procent.

Zeilen 11/2020

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Maken we wel of geen gebruik van de winterstalling? Hoe vaak smeren we? Wat smeren we? Gaan we zelf aan de slag met ons onderwaterschip of laten we de werkzaamheden doen? En hoe tevreden zijn de zeilers over hun antifouling? Je leest het allemaal in Zeilen 11/2020! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 18 november verkrijgbaar in de winkel.

Tekst: Walewijn de Vaal

Tags: , , , , , Last modified: 10 november 2020
Sluiten