Actueel

Nu in Zeilen: Ruime koersen uitgedacht

09:00

Surfen op een golftop of volledig in plané het golfdal in. Zowel toerzeilers als wedstrijdzeilers gaan direct glimmen bij deze gedachte. Toch is de rolbeweging of een slecht sturende boot voor de langere duur een vermoeiende aangelegenheid. Hoe houd je het langer vol?

Op een ruime koers voel je pas goed dat je echt aan het zeilen bent. Dat spel met de golven is grandioos en winden van opzij of achterlijker
zorgen ervoor dat je lekker hard gaat. Maar het is ook hard werken. Voor jou als zeiler, maar ook voor de boot. De belasting op het tuigage is flink en de kans op overtuigd varen ligt op de loer. Van je stuurautomaat wordt het nodige gevraagd, en je zeilen en lopend want slijten sneller op deze koers. Wij zijn benieuwd: hoe zeil je op ruime koersen nog sneller of comfortabeler? Ofwel, hoe zorg je ervoor dat je zo uitgerust mogelijk aankomt op je bestemming?

Erg hard

Een ruimwindse oversteek die ik niet snel zal vergeten, was in 2017. Nadat mijn vriendin en ik twee maanden langs de Noorse westkust hadden gevaren, was het tijd om naar huis te gaan. Solo zeilde ik van Stavanger terug naar Vlieland. De voor­ spelling was vierentwintig uur wind uit het noorden op standje zeven. Het leek me een aardig idee deze achteropkomende wind zoveel mogelijk te benutten; voor de dagen daarna stond zuidwest vier aangegeven. Om half drie in de ochtend gaat mijn wekker voor de tweede keer af. Twintig minuten geleden had ik ook al even mijn hoofd boven de buiskap uitgestoken. Toen was er niets te zien aan de horizon: met drie reven en een rolgenua ver opgerold op de boom, is de boot goed in balans.

Ik kruip uit mijn kooi. Eerst maar eens een blik op de kaartplotter en gps. Daar stijgt het aantal knopen snel: 8,4, 8,7, 8,9… Oei, dit gaat wel erg hard! Toch voelen de bewegingen niet ongemakkelijk. Als ik naar buiten kijk, zie ik brekende golftoppen vlak achter de windvaan. Deze weet ze goed de baas te blijven en stuurt agressief voor de wind weg. De boot heeft het naar haar zin, maar ik niet helemaal. Voldoende slaap om fit te blijven is belangrijk, maar de boot heel houden ook.

Zeilen 06/2020

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Wat is de zeilvoering op ruime koersen voor een sloepgetuigd jacht? Wat zijn goede trucjes voor het zetten van een boom? Wat kan ervoor zorgen dat de boot meer gaat rollen? En wat wordt passaatzeilen genoemd? Je leest het allemaal in Zeilen 06/2020! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 24 juni verkrijgbaar in de winkel.

Dit artikel is het tweede deel van een serie over uitdagende koersen. Deel 1 behandelde het zeilen aan de wind. Abonnees lezen dit artikel gratis terug via de app (Zeilen 5/2020, pagina 42).

Omslagfoto en foto: Peter Schermer
Tekst: Peter Schermer
Met dank aan: Renze Runia

Tags: , , , , Last modified: 28 juni 2020
Sluiten