Actueel

Storm Ciarán is in Nederland. Wat kun je zelf doen ter voorkoming van schade?

Havenmeester Jeroen: 'Het liefste redden we alles'

17:01

Storm Ciarán

Storm Ciarán is aangekomen. Voor een groot deel van ons land is code oranje afgegeven. Om schade aan je boot te voorkomen, doe je er verstandig aan om een aantal voorzorgsmaatregelen treffen. Hoe zorg je ervoor dat je boot ongedeerd een storm doorkomt, als deze in de box ligt of of op de bok staat?

Ciarán is een zeer zware storm die zich op het moment van schrijven in snel tempo boven de Atlantische Oceaan heeft ontwikkeld. De storm in de nacht van 1 november al voor veel schade in de Kanaal eilanden en delen van de westkust van Frankrijk. In Frankrijk is al één persoon om het leven gekomen en is in op veel plekken de stroom uitgevallen.

Zware windstoten

Afgezien van het noordoosten worden vanaf de tweede helft van donderdagochtend zware windstoten verwacht van 75-90 km/uur, in de kustgebieden van 90-100 km/uur en in Zeeland mogelijk zeer zware windstoten van 100-110 km/uur. Ook in het Waddengebied en rondom het IJsselmeer zijn in de middag en avond zeer zware windstoten van 100-110 km/uur mogelijk. De windstoten komen uit zuidelijke richting.

‘Het liefste redden we alles’

Jeroen van Grashaven Hoorn en zijn team hebben hun vaste liggers, op de wal en de kant, al goed geïnformeerd. “We hebben vooraf een ronde gelopen en hebben booteigenaren opgebeld als we zagen dat iets misschien nog even stormproof moest worden gemaakt. Zelf hebben we ook extra wangen bij sommige bokken geplaatst. We weten waar op het terrein de wind zich het meeste laat voelen en die plekken houden we altijd extra in de gaten. Wat ik vaak zie, is dat mensen bouwzeiltjes over hun boot leggen en deze bevestigen aan de pennen in de poten van de bok. Dat is niet handig, want daardoor draaien de pennen en verschuiven die wiggen. Je kan hem dan beter aan de box vastmaken.”

“Al in een nieuwsbrief die we eerder hebben uitgestuurd, adviseerden we om de rolfok naar beneden te halen en als je nog in het water ligt ook een extra spring te plaatsen en degelijke lijnen te bevestigen. En dat heeft gewerkt, want een heel groot deel lag er al goed bij. Je doet het ook niet alleen om je eigen spul heel te houden, maar ook dat van je buurman. Als er bij jou iets losslaat en in de mast van degene naast je terechtkomt, kan daar ook een hoop ellende uit ontstaan. Ook tijdens de storm gaan wij naar buiten om de boel in de gaten te houden. Het liefste redden we alles wat we kunnen, maar het moet natuurlijk wel verantwoord blijven.”

Heb jij aan deze voorzorgsmaatregelen gedacht?

  • Plaats indien nodig extra poten onder de bok;
  • Zet de boot vast met twee spanbanden om de mast heen. Deze maak je vast aan de bok, dat zorgt voor meer stevigheid;
  • Plaats een extra landvast;
  • Bevestig stukjes tuinslang of rubbers aan je lijnen, dit zorgt ervoor dat ze niet gaan schavielen;
  • Zorg dat de rolfok strak genoeg is aangetrokken zodat deze niet stuk kan klapperen;
  • Check nog eens extra of de buiskap goed vastzit.

Foto: © Jeroen Koopmans

 

Last modified: 2 november 2023
Sluiten