In steeds meer sluizen in Nederland geldt een zogenoemde schutbeperking vanwege de aanhoudende droogte. Sluizen openen minder vaak of zelfs helemaal niet meer. Zo heeft het hoogheemraadschap van Rijnland onlangs besloten de Grote Sluis in Spaarndam voor alle pleziervaart te sluiten om verzilting van het zoete water tegen te gaan. De sluis is tot nader order gestremd.
Locodijkgraaf Jeroen Haan: “Dit zijn besluiten die je moet nemen en liever niet wilt nemen. Elke keer dat de sluisdeuren nu opengaan, stroomt er water binnen met een steeds hoger zoutgehalte. Dit kan zo niet langer doorgaan. De natuur en landbouw lopen schade op. Het zoete water dat er nog is, willen we vasthouden en in het hele gebied doorspoelen.” Normaal haalt het hoogheemraadschap zoet water uit de Rijn bij boezemgemaal Gouda om hiermee het verzilte water in het noorden door te spoelen. Daarna vindt het water een uitweg in het Noordzeekanaal bij de gemalen Spaarndam en Halfweg.
Schuttingstijd loopt op
Voorlopig mag de beroepsvaart nog wel door de sluis in Spaarndam, enkele schuttingen per dag voor korte tijd. Haan: “Ook dat kan nog veranderen. Tot die tijd gaan we sluipverkeer van recreatievaart niet toestaan. Dit zou de schuttingstijd verder doen oplopen en dan krijgen we alsnog veel zout water binnen. Dat willen we dus echt niet.”
Het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard heeft ook besloten om het aantal openingen in de Bergsluis in het Noorderkanaal in Rotterdam te beperken. Hetzelfde geldt voor de Buitensluis Schiedam, de Parksluizen in Rotterdam en de Vlaardinger Driesluizen in het gebied van Hoogheemraadschap Delfland.
Omslagfoto: Zandcee
Last modified: 5 augustus 2018