Actueel

Postma klaar voor WK Nieuw-Zeeland

09:31

Zeiler Pieter-Jan Postma begint 21 november aan het wereldkampioenschap in de olympische Finn-klasse in Takapuna, Nieuw-Zeeland. Twee keer eerder pakte Postma zilver op het WK in een pre-olympisch jaar, in 2007 in Cascais, Portugal en in 2011 in Perth, Australië. Het WK is voor het eerst sinds 1980 terug in Nieuw-Zeeland, het land waar zeilen na rugby de grootste sport is.

Pieter-Jan Postma, Delta Lloyd Regatta 2015Postma bereidt zich voor op zijn derde Olympische Spelen. Om deel te kunnen nemen aan de spelen in Rio de Janeiro in 2016 moet de Friese zeiler Nederland nog kwalificeren als land. De nationale selectie heeft hij al gewonnen en met een tweede plaats op het olympische testevenement dit jaar voldoet Postma ook aan de eis van NOC*NSF. “Onze ervaring is dat we hier in Takapuna alle weersomstandigheden kunnen verwachten. Dus we moeten open zijn en blijven. De wind kan ook heel erg draaien. Dus niet teveel je plan vooraf maken, maar op het water je slagen bepalen. Je moet het op je af laten komen,” aldus Postma.

Klaar voor het WK

“Vanaf het olympische testevenement in Rio tot dit WK was een groot trainingsblok. Ik heb veel werk gedaan. Ik ben hier nu vijf weken. Net nog drie dagen rust genomen om te herstellen. Ik ben er klaar voor. Laat dat WK maar komen.”

Technisch complex

De Finn-klasse is niet een strikte eenheidsklasse. De sporter mag, binnen een aantal belangrijke parameters zoals lengte, oppervlakte en gewicht zelf kiezen wat voor soort zeil en type mast hij wil gebruiken. De buiging van de zeer geavanceerde koolstofvezel masten in verhouding tot vlakke of vollere zeilen speelt een belangrijke rol en is een instrumenteel onderdeel van het Finn-zeilen.

Pieter-Jan PostmaPostma zei daarover: “In de aanloop naar dit WK hebben we veel tijd besteed aan het voor de wind varen. Maar eigenlijk hebben we aan alle aspecten veel aandacht besteed. Zo ook het materiaal, daar hebben we  weer een paar stappen gemaakt. Ik heb veel vertrouwen in mijn snelheid. Maar alle andere landen hebben ook keihard gewerkt en iedereen is heel professioneel bezig en het niveau is hoog. Maar goed, daar heb ik geen invloed op. Ik heb er heel veel zin in en ik ben benieuwd naar waar ik nu sta.”

Landenkwalificatie

In totaal doen er 23 landen mee aan de Olympische Spelen in de Finn-klasse. Dertien landen zijn al geplaatst. Tijdens het WK 2015 worden de volgende vier landen bepaald. Dan resteren nog zes landenplekken die worden verdeeld onder de beste Finn-zeiler per continent. Reeds geplaatst zijn Australië, Brazilië, Kroatië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Engeland, Hongarije, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Slovenië, Verenigde Staten en Zweden.

 

Last modified: 25 november 2015
Sluiten