Actueel

Ongelooflijk: Non-stop rond de wereld in kleinste jachtje ooit

20:21

Szymon Kuczynski heeft een bijzondere prestatie geleverd. Niet in een grote 60-voets IMOCA, maar in een kleine 21 voeter is hij non-stop rond de wereld gezeild. Afgelopen donderdag (17 mei) kwam hij terug in Plymouth. De Maxus 22 genaamd Atlantic Puffin is daarmee het kleinste bootje ooit dat non-stop rond de wereld is gevaren.

270

(c) Mayflower Marina

Op 19 augustus 2017 gooide hij de trossen los in Plymouth. Nu, 270 dagen later is hij terug, nadat hij bijna 30 duizend mijl op zijn log had staan. Eerder voer hij al rond de wereld met dezelfde boot, maar toen langs de passaatroute met enkele stops.

(c) Szymon Kuczyński

Maxus 22

De boot (of beter: het bootje) waarop Szymon zeilde is eigenlijk bedoelt voor meren en kustwateren. Om de boot geschikt te maken voor de oceanen zijn de romp en tuigage verstevigd en is het interieur zo spartaans mogelijk gehouden. De kajuit kan afgesloten worden en de romp is onzinkbaar. Voor veel van de aanpassingen heeft Szymon gekeken naar de bekende Mini-classe, de snelle bootjes van 6.5 meter waarmee onder andere de mini-transat wordt gevaren.

Alessandro di Benedetto

In 2009 zeilde Alessandro di Benedetto de recordboeken in door met zo’n Mini ook non-stop rond de wereld te zeilen. Zijn boot is op papier veel sneller dan een Maxus 22, maar door averij is het verschil tussen de Pool en de Italiaan uiteindelijk maar 2 dagen, in het voordeel van de Italiaan die er 268 dagen over deed. Di Benedetto verloor zijn mast, maar wist onder zeer effectief noodtuig alsnog de eindstreep te halen.

Aankomst op film

De jachthaven waar Szymon aankwam, de Mayflower Marina, legde de aankomst vast op film:

https://www.facebook.com/MayflowerMarina/videos/2116455241702390/

Vermoeid

Kort na aankomst stelt een Engelse journaliste een aantal vragen. Szymon is zichtbaar vermoeid en weet de vragen maar half te beantwoorden voordat hij zicht terugtrekt:

https://www.facebook.com/MayflowerMarina/videos/2116762635004984/

Omslagfoto: Szymon Kuczynski/ZewOceanu.pl

Last modified: 18 mei 2018
Sluiten