Actueel

Ode aan mijn reserveboot

Alternatief om de zeilhonger te stillen

11:11

Gerben genoot een aantal zomers met volle teugen van zijn Nora, een hechthouten Van de Stadt Havik uit 1945. Aan het einde van vorig seizoen blijkt dat lokaal de toplaag van het hechthout delamineert. Vocht. Hij zoekt een alternatief om de zeilhonger te stillen en vertelt erover in Zeilen editie 09/2023.


De verzekeringsexpert peinst. Hij fronst zijn wenkbrauwen als hij rond de boot scharrelt. We staan in de loods bij Jepma Scheepsservice. “Dit is wel een serieuze schade,” zucht de expert, niet voor de eerste keer, deze kille vrijdagmorgen. Ik heb hem verteld dat Nora ooit in de sluis van Workum werd aangetikt door een chartertjalk, waarbij blijkbaar slecht zichtbare, maar desastreuze haarscheurtjes zijn ontstaan. Langzaam heeft regenwater over een lengte van 45 centimeter weten door te sijpelen tussen de toplaag en de rest van de oerdegelijke Bruynzeel-romp. De reparatie zal, zo blijkt na rondvraag, door overvolle agenda’s van de vaklui pas ver na het zeilseizoen kunnen plaatsvinden. “Dat wordt kamperen deze zomer,” zegt Jasper Visser, die de reparatie ter hand zal nemen. “Nou,” zeg ik, “gelukkig heb ik nog een reserveboot.”

Achter de hand

Persoonlijk vind ik twee boten wel het absolute minimum. Vriend Daniël, zelf bezitter van een prachtige mahoniehouten sloep én een mahoniehouten racemachine – een Zestienkwadraat – is het roerend met me eens. “Bij drie boten begint het pas ergens op te lijken. Van Gaal neemt toch ook geen twee keepers mee naar het EK?”
Soms fantaseren we over een derde boot. Een plakhouten Bob Hoare FD, een Javelin, een Star. Het lijdt tot nogal heftige reacties bij onze echtgenotes. Zij staan op het standpunt dat er eerst een boot verkocht moet worden voor er weer één aangeschaft mag worden. Onbegrijpelijk. Daniëls antwoord: “Eén vrouw, twee auto’s, drie boten. Beter niet rommelen in die orde.”

Van kajuitjachtje naar dagzeiler

De reserveboot is Alba, een dagzeiler die al 25 jaar in ons bezit is. Ooit aangeschaft als kajuitjachtje van het bruiloftsgeld en met een ingrijpende, langdurige refit omgebouwd tot halfopen boot. Behalve beeldschoon is zij ook behoorlijk zeewaardig. Eerder maakten mijn vrouw en ik verschillende IJsselmeer-oversteken en zeilden we met windkracht zes – en een beetje – naar Terschelling.
Nu Nora werkeloos op de wal zal staan, rijpt het idee om met Alba een solotrip te maken over het IJsselmeer. De lieftallige echtgenote biedt aan om van Grouw mee te zeilen naar Stavoren. Het wordt een mooie tocht, met lange kruisrakken over het Heegermeer en de Fluessen.

Zeilen 09/2023

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Hoe verloopt de solotocht? Hoe reageert Alba op de harde wind? Waar heerst nog steeds het oude eilandgevoel? Hoe kijkt Gerben terug op zijn tocht? En welk berichtje appt vriend Daniël? Je leest het allemaal in Zeilen 09/2023. Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 23 september verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Omslagfoto en foto: Gerben Bergsma
Tekst: Gerben Bergsma

 

Tags: Last modified: 2 september 2023
Sluiten