Nieuws

Zware 29e Schuttevaerrace

De 29ste editie van de Schuttevaerrace gaat de geschiedenis in als een van de zwaarste. Door de harde wind bereikten slechts achttien van de drieënveertig boten de finish.

14:06

Harde wind
De wind ruimde na de passage van de Afsluitdijk naar het westen en trok aan tot kracht zeven, met uitschieters naar acht. Dit was vooral voor de kleinere boten te veel van het goede; slechts twee van de vijftien boten uit deze klasse haalden de haven op Texel.

Veel kleine schade
Veel deelnemers meldden schade aan de zeilen, een schip zag haar mast overboord gaan. Onder de uitvallers bevindt zich het waarschip Di Vagi van Jaap Broere uit Sneek, die vorig jaar nog werd gehuldigd voor zijn 25e deelname.

Aanvaring
Van de 28 grote boten viel een derde uit, waaronder twee kanshebbers voor de eindoverwinning. De winnaar van de eerste etappe, Harry Amsterdam, kwam op volle zee in aanvaring met nummer vier, Bart Boomsma. Schade aan romp en mast dwong beide schepen de race te verlaten.

Tevreden
Het zware weer zorgde ervoor dat de organisatie de race op Texel stil moest leggen en de etappes naar Vlieland en Terschelling moest schrappen. Toch kijken zowel organisatie als deelnemers terug op een zeer geslaagd evenement. Het was een sportieve race en er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

Uitslag
1. Red Planet, Maurits Mars (48 punten)
2. Epoxydus, Hans Arends (55 punten)
3. Relaxion, Tjeert Jongsma (57 punten)

Tijdens de Schuttevaerrace was Team Zeilen in MaJic te volgen op Twitter, zij behaalde de tiende plaats.

De volledige uitslag kunt u terugvinden op www.schuttevaerrace.nl.

Foto: Klaas Wiersma/Weekblad Schuttevaer
(ML)

Last modified: 30 mei 2011
Sluiten