Nieuws

Zuid-Afrikaans AC team vaart walvis aan

Het Zuid-Afrikaanse America's Cup team Shosholoza is maandag tijdens een trainingssessie op de Tafelbaai bij Kaapstad in aanvaring gekomen met een walvis. RSA-48 zeilde onder spinnaker en deed 10 knopen, toen de boot abrupt tot stilstand kwam. Twee zeilers raakten gewond, een viel overboord...

13:26

Het Zuid-Afrikaanse America’s Cup team Shosholoza is maandag tijdens een trainingssessie op de Tafelbaai bij Kaapstad in aanvaring gekomen met een walvis. RSA-48 zeilde onder spinnaker en deed 10 knopen, toen de boot abrupt tot stilstand kwam. Twee zeilers raakten gewond, een viel overboord…


De plotselinge botsing bracht de 24 ton wegende 80-voeter compleet tot stilstand. Stuurman Ian Ainslie viel door het bakboordstuurwiel heen, dat afbrak bij de ophanging. Schipper Geoff Meek, die naast Ainslie stond, viel tegen de stuurstand en scheurde zijn kniebanden. Navigator Marc Lagesse viel door het stuurboord stuurwiel en bezeerde zijn sleutelbeen en nek. Bemanningslid Charles Nankin viel overboord en werd 5 minuten later opgepikt door de rubberboot van het team, dat net een trainingsboei aan het uitzetten was. De aangevaren walvis kwam vlak naast Nankin boven water, overigens zonder zich rancuneus te uiten.


Het team ziet regelmatig walvissen in de baai. Op het moment van het incident zwom er een walvis 50 meter bakboordoord uit en een 100 meter stuurboord uit. De walvis waarmee ze in aanvaring zijn gekomen was niet te zien. Deze moet op een diepte van ongeveer vier meter hebben gezwommen.
Team Shosholoza meldt dat het zich zorgen maakt over de toestand van de walvis.


Het punt waar de kielvin aan de romp bevestigd is, raakte beschadigd. Naar verwachting is de reparatie snel uit voeren en kan er zaterdag weer getraind worden.

Last modified: 16 februari 2005
Sluiten