Nieuws

Zonderland en Kromowidjojo sporters van het jaar

DEN HAAG - Turner Epke Zonderland is maandag in Den Haag bij het NOC*NSF-sportgala gekozen tot sportman van het jaar. Zonderland kreeg de voorkeur boven schermer Bas Verwijlen en schaatser Bob de Jong.

20:46

DEN HAAG – Turner Epke Zonderland is maandag in Den Haag bij het NOC*NSF-sportgala gekozen tot sportman van het jaar. Zonderland kreeg de voorkeur boven schermer Bas Verwijlen en schaatser Bob de Jong.

DEN HAAG – Turner Epke Zonderland is maandag in Den Haag bij het NOC*NSF-sportgala gekozen tot sportman van het jaar. Zonderland kreeg de voorkeur boven schermer Bas Verwijlen en schaatser Bob de Jong.

Producent en regisseur Reinout Oerlemans reikte de Jaap Eden Trofee uit. Zonderland kreeg de prijs ook al in 2009.

Hij werd dit jaar Europees kampioen op zijn favoriete toestel rek, maar miste bij de WK het podium en daarmee rechtstreekse plaatsing voor de Olympische Spelen.

Zonderland moet in januari tijdens een kwalificatietoernooi alsnog een olympisch ticket zien te behalen. ”Ik had ook niet verwacht hier te zijn. Toen ik hoorde dat ik genomineerd was, verraste me dat. Het is een hele eer”, zei Zonderland.

Sportvrouw

Zwemster Ranomi Kromowidjojo is gekroond tot sportvrouw van het jaar. Kromowidjojo kreeg de voorkeur boven schaatsster Ireen Wüst en wielrenster Marianne Vos.

De 21-jarige Groningse prolongeerde met de Nederlandse estafetteploeg in Shanghai de wereldtitel op de 4 x 100 vrij. Daarnaast pakte ze zilver op de 50 meter vrij en brons op de 100 meter vrije slag.

Op de WK kortebaan veroverde ze ook nog drie gouden medailles. ”Dit is een mooie prijs maar het gaat uiteindelijk om de prijzen in het zwemmen”, zei ze met een knipoog naar de Spelen van Londen, nadat ze de trofee had ontvangen uit handen van Kees Jansma.

Sportploeg

Het Nederlands honkbalteam is gekozen tot sportploeg van het jaar. De wereldkampioenen kregen de voorkeur boven de vrouwenaflossingsploeg shorttrack en de 4 x 100 meter estafettezwemsters. Cabaretier en presentator Jörgen Raymann reikte de prijs uit.

”Ik ben blij dat we dit mooie jaar kunnen eindigen met een emotioneel piekmoment”, sprak de honkballer mede namens zijn ploeggenoten.

Oranje versloeg in oktober in Panama in de WK-finale 25-voudig wereldkampioen Cuba. Het was de eerste keer dat een Europees land de wereldtitel honkbal opeiste.

Coach

Brian Farley heeft de prijs voor de coach van het jaar gekregen. De coach van de Nederlandse honkbalploeg kreeg de voorkeur boven zwemcoach Jacco Verhaeren en schermcoach Roel Verwijlen.

De prijs werd uitgereikt door dirigent Jaap van Zweden. Farley werd in oktober met zijn ploeg wereldkampioen.

Talent

Atlete Dafne Schippers heeft de prijs voor het Young Talent 2011 in ontvangst mogen nemen. Schippers werd verkozen boven motorcrosser Jeffrey Herlings en zwemster Sharon van Rouwendaal.

Wielrenner Johnny Hoogerland was uit Italië overgevlogen om de prijs uit te reiken. Schippers, actief op de meerkamp en de sprint, werd dit jaar negende op de 200 meter bij de WK in Daegu. Zowel op dit onderdeel als de meerkamp is ze genomineerd voor de Spelen van Londen.

Oeuvreprijs

Edwin van der Sar heeft de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs gewonnen. Pieter van den Hoogenband, de voorlaatste winnaar van de prijs, reikte de trofee uit.

Om de allergrootste sportlegendes uit de Nederlandse geschiedenis te eren, werd in 2004 deze oeuvreprijs onder de naam van Blankers-Koen in het leven geroepen.

Eerder winnaars

De eerdere winnaars zijn Sjoukje Dijkstra, Anton Geesink, Ard Schenk, Johan Cruijff, Nico Rienks, Leontien Zijlaard-van Moorsel, Peter Blangé, Inge de Bruijn en Pieter van den Hoogenband. De vijf laatste winnaars bepalen steeds samen wie de prijs uitgereikt krijgt.

Van der Sar speelde in mei zijn laatste wedstrijd als professioneel voetballer. Met Manchester United verloor hij de finale van de Champions League met 1-3 van FC Barcelona. Hij kwam uit voor Ajax, Juventus, Fulham en Manchester United en speelde 130 interlands.

Gehandicapte sporter

Thierry Schmitter kreeg de prijs voor best gehandicapte sporter van het jaar. De zeiler won eerder dit jaar zijn derde IFDS klasse 2.4mR wereldtitel en werd tweede bij de World Cup Zeilen.

Hagenaar Schmitter was niet aanwezig omdat hij een trainingskamp belegt in Florida. Zijn zoon Sacha nam de prijs in ontvangst uit handen van politicus Emile Roemer.

De andere genomineerden waren Esther Vergeer en Maikel Scheffers, beiden actief in het rolstoeltennis.

© NUsport

Last modified: 12 december 2011
Sluiten