Actueel, Nieuws

Waterlijninspectie op afstand

11:59

ziphius

Ziphius

Een op afstand bestuurbaar, zwemmend lieveheersbeest, daarop lijkt de Ziphius nog het meest. De varende robot is uitgerust met een een camera die beelden kan maken net onder, op en boven het wateroppervlak.

Ziphius

Het vaartuigje wordt door middel van een app op smartphone of tablet bestuurd en heeft een zendbereik van 100 meter. Via de app worden per WiFi live videobeelden verstuurd van wat het toestel zelf waarneemt. De lens kan 160 graden worden gedraaid – het zicht is nog het beste te vergelijken met dat van een snorkelaar en zwemmer ineen. Met zijn twee elektrische turbinemotortjes kan de Ziphius een maximum  snelheid van 5,4 knopen halen, wat zoals te zien op de promotievideo voldoende is om twee kinderen op een luchtbed door het zwembad voort te trekken. Al zal het apparaat dan waarschijnlijk niet verwachte gebruiksduur van een uur kunnen volmaken – na één keer opladen. Om tegemoet te komen aan de moderne mens kunnende de beelden die Ziphius maakt uiteraard direct worden gedeeld via social media.

Toepassingen

De toepassingen van de Ziphius zijn legio; als mobiele camera, als speelgoed, als inspecteur of als trekpaard, inspectie op afstand van bijvoorbeeld de waterlijn – of vlak onder de waterlijn – zou de Ziphius prima gebruikt kunnen worden. Ook voor zeilles of -training zou de Ziphius nuttig kunnen zijn. Helaas is het waterbeest voorlopig niet bij machte om onder water te zwemmen.

Ontwikkelaars

De Ziphius is ontwikkeld door Azorean, een achttien werknemers tellend bedrijf dat gevestigd is op de Azoren. Het Ziphius-project wordt gedeeltelijk gefinancierd door middel van crowdfunding, waarbij via social media veel kleine investeerders worden geworven.

Wat het apparaat moet gaan kosten is helaas nog niet bekend.

 

 

Last modified: 16 juli 2013
Sluiten