Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Nieuwe ligplaatsen pleziervaart Klein-Willebroek

11:59

Afhankelijk van het afleveren van de bouwvergunning start na het bouwverlof de uitbreiding van de Klein-Willebroekse jachthaven, ter hoogte van Ryac en de Victor Dumonbrug. De haven ligt op de vaarroute van Antwerpen naar Bussel. Het project moet 60 extra ligplaatsen voor de pleziervaart opleveren. Vorig jaar heeft de Afdeling Zeekanaal al een voorbereidende studie uitgevoerd voor deze uitbreiding in de jachthaven van Klein-Willebroek. Concreet komt het neer op een extra insteekdok tussen het clubhuis van de Rupel Yacht Club (RYAC) en de Victor Dumonbrug. Dit gebied vormt nu al een natuurlijke kom.

Jachthaven WillebroekKevin Polfliet, woordvoerder Waterwegen en Zeekanaal (W&Z) verduidelijkt dat de uitbreiding goed is voor een zestigtal extra aanmeerplaatsen. ‘Afhankelijk van de grote van de boten kunnen er nu te samen met het insteekdok van Feveca zo een 250 boten aanmeren. Na de uitbreiding staat de teller op meer dan 300’, vertelt Kevin Polfliet. Daarmee wil Klein-Willebroek een centrum voor de pleziervaart worden.

Waterwegen en Zeekanaal investeert

In 2014 investeert de afdeling Zeekanaal in totaal 31 miljoen euro. Een deel van dit bedrag gaat naar de Antwerpse regio. Op het kanaal betekent dit de vernieuwing van de verouderde rechteroever tussen de oude kanaalarm richting Klein-Willebroek en de Boulevardbrug. Bij de sluis in Klein-Willebroek start de bouw van een nieuw bedieningsgebouw. Tussen de sluis van Wintam en de spoorwegbrug in Willebroek wordt dit vak verder uitgediept tot 9,5 meter. Net als vorig jaar gaan baggerschepen circa 60.000 m³ baggeren.

Op het Kanaal Leuven Dijle gaat de brug aan het Zennegat binnenkort open. In de vaargeul naar de Zennegatsluis, worden de verweerde bakstenen muren vanaf mei gerenoveerd en verstevigd. De klus duurt circa 150 dagen.

Op het Netekanaal wordt de vaargeul naar de jachthaven van Emblem uitgebaggerd. Aan de Nete in Lier komen over een afstand van 500 meter aanpassingen aan de kade. Dit moet ruimte bieden aan  een tiental woonboten, inclusief toegangsweg. De aanleg start in februari.

Bron: Gazet van Antwerpen

Last modified: 12 februari 2014
Sluiten