Nieuws

Zenuwslopende finish in Rolex Sydney Hobart Yacht Race

Minder dan een minuut verschil tussen de nummers 1 en 2

14:54

Het scheelde maar 51 seconden, de finishtijden van de nummers 1 en 2 in de Rolex Sydney Hobart Yacht Race. LawConnect, geschipperd door Christian Beck, kwam op 28 december om 08.03.58 uur als eerste over de finishlijn. Het team deed 1 dag, 19 uur, 3 minuten en 58 seconden over de 628 mijl. Minder dan een minuut later passeerde Andoo Comanche, titelverdediger en gedoodverfde winnaar, de eindstreep.

Alleen in 1982 was er binnen deze race een finish die dichter op elkaar zat. Toen was het verschil tussen Condor en Apollo slecht zeven seconden. Schipper Beck, die eerder drie keer als de nummer twee eindigde, is verbaasd over de uitslag: “Ik kan het resultaat niet geloven. Het is een droom die uitkomt. Ik had nooit gedacht dat dit mogelijk zou zijn,” zei een lachende Beck nadat LawConnect aanmeerde op Kings Pier in Hobart. “Omdat Andoo Comanche vrij dicht bij de finishlijn de leiding pakte, dachten we dat we op geen enkele manier als eerste zouden finishen. Maar toen kwam er in ene een windvlaag. Eerlijk gezegd was dat een complete verrassing. Het einde was zenuwslopend.”

Pijnlijke nederlaag

Vanzelfsprekend was de schipper van Andoo Comanche in een minder opgewekte stemming. Aan boord had hij zijn vader John, zus Jamie en goede vrienden Peter en Nathan Dean, de twee zonen van John Dean, een van de zes zeilers die stierf in de Sydney Hobart in 1998. “Ik hou er niet van om op de tweede plaats te komen. Ik vind het niet altijd erg, maar zeker als je de favoriet bent, is het behoorlijk pijnlijk,” zei John Winning Jr vanaf de boot bij het dok in Hobart. We waren de favoriet, omdat we een geweldige boot hebben die de race zou moeten winnen.”

Goed voor de sport

De twee maxi’s voeren een groot deel van de race nek aan nek. Bij de kruising van Storm Bay, nam Andoo Comanche twee mijl voorsprong. Vervolgens, op Derwent, vocht LawConnect ondanks de lichte winden hard terug. In de laatste 1,5 mijl veranderde veranderende de leiding maar liefst vijf keer. Uiteindelijk was het LawConnect die als eerste over de eindstreep kwam. John Winning Jr: “Helaas sta ik aan de verkeerde kant van die Battle Royale, maar zo’n finish is geweldig voor de sport.”

Momenteel zijn zeven van de 103 deelnemers aangekomen in Hobart. Het team dat de Line Honours pakte is bekend, maar de andere deelnemers strijden nog voor de overall overwinning waarbij rekening wordt gehouden met handicap. Klik hier om direct naar de tracker te gaan en te zien hoe zij het er vanaf brengen.

Omslagfoto: © ROLEX/Kurt Arrigo

Last modified: 4 januari 2024