Nieuws

Zeiltoppers ontbreken in Medemblik

AMSTERDAM - De meeste Nederlandse zeiltoppers die ons land zullen vertegenwoordigen tijdens de Olympische Spelen ontbreken deze week in Medemblik tijdens de 28e Delta Lloyd Regatta.

13:19

De meeste Nederlandse zeiltoppers die ons land zullen vertegenwoordigen tijdens de Olympische Spelen ontbreken deze week in Medemblik tijdens de 28e Delta Lloyd Regatta.

De meeste Nederlandse zeiltoppers die ons land zullen vertegenwoordigen tijdens de Olympische Spelen ontbreken deze week in Medemblik tijdens de 28e Delta Lloyd Regatta.

De Laserzeilers Rutger van Schaardenburg en Roelof Bouwmeester, voor wie nog een olympisch ticket valt te verdienen, vormen de uitzondering. Ook zijn de paralympische zeilers van de partij, evenals Finnzeiler Pieter-Jan Postma.

Voor de organisatie van de wereldbekerwedstrijd, maar ook voor hoofdsponsor Delta Lloyd die veel geld in de oranjezeilers steekt en voor wie Medemblik de gelegenheid was om te pronken met de zeilsterren, is het zuur dat juist de olympiërs ontbreken.

Voor de zeilers, die een overvol wedstrijd- en trainingsprogramma hebben in de aanloop naar Weymouth, was zelfs het programma aangepast.

Zo komen de 470-zeilers, de Finnen en Laser Radial zeilsters alleen donderdag, vrijdag en zaterdag in actie. De andere klassen, waaronder de Laser, RS:X en de 2.4 en Sonar zijn dinsdag begonnen aan de wereldbekerwedstrijd.

Organisator Arjen Rahusen is uiteraard teleurgesteld, maar zegt ook begrip te hebben voor de afzeggingen. “Als ik zelf een topzeiler was met olympische ambitie en ik moest uiteindelijk kiezen tussen Medemblik en Weymonth, dan is de keuze inderdaad lastig. Ik vind het uitermate pijnlijk voor de hoofdsponsor van het Nederlandse zeilen, Delta Lloyd, dat juist de Nederlandse zeilers niet aanwezig zijn bij een voor Delta Lloyd zo’n belangrijk evenement.”

Opening

Lisa Westerhof en Lobke Berkhout, prominent aanwezig met een foto op alle posters van de Delta Lloyd Regatta en op de omslag van het programmaboekje, sparen hun krachten voor de volgende wereldbeker die gevaren wordt in Engeland, op het olympisch zeilwater.

Lobke verrichtte maandag wel de officiële openingshandeling, door onder meer met de burgemeester van Medemblik, Frank Streng, een rondje in een 470 te zeilen.

De 470-zeilers Sven en Kalle Coster, die naar de Spelen gaan, hebben afgezegd omdat de stuurman een blessure heeft.

Voor surfer Dorian van Rijsselberghe en Laser Radial-zeilster Marit Bouwmeester past de Delta Lloyd Regatta niet in de voorbereiding op de Spelen.

Het matchraceteam Mach3 dat onlangs in een trial de verbondsploeg wist te verslaan, komt bij gebrek aan tegenstanders niet in actie.

Wereldbeker

Het is overigens de laatste keer dat om de wereldbeker in  Medemblik wordt gezeild. Vanaf volgend jaar zal de wedstrijd deel uitmaken van een Europese serie, waaraan diverse grote zeilevenementen deelnemen.

Volgens Ruhusen biedt dit zijn organisatie veel meer vrijheid om onder meer te blijven innoveren. Dat is onder de ISAF, de internationale zeilbond, niet mogelijk.

© Zeilen.nl

Last modified: 22 mei 2012
Sluiten