Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Zeilschepen van Muurbrekers-actie weer thuiswaarts

12:49

ladenDe Nederlandse ambassadeur in Berlijn, Monique van Daalen, heeft de 20.000 tulpenbollen, die door vier traditionele zeilschepen namens Stichting Muurbrekers naar Berlijn  zijn gevaren, overhandigd aan de burgemeester van het stadsdeel Centrum van de hoofdstad. Voor de terugreis zijn er drie delen van de Berlijnse Muur in de laadruimtes van de zeilschepen getakeld die in Nederland worden geplaatst. De eerste schepen zijn weer onderweg naar huis en varen via het Mittelland-kanaal, de Weser en het Duitse Wad ons land weer binnen.

AMBASSADEUR OVERHANDIGT NEDERLANDSE TULPEN
Ter viering van het zilveren jubileum hebben de schippers 20.000 tulpenbollen van de firma JUBHolland en 750 kilogram biologische kunstmest van firma Culterra naar Berlijn vervoerd. De Nederlandse ambassadeur in Berlijn – Monique van Daalen- overhandigde dit geschenk aan de burgemeester van het Stadsdeel Centrum tijdens de opening van het Historische Havenfeest Berlijn tegenover de Nederlandse Ambassade. De tulpenbollen zijn in het voorjaar van 2015 te bewonderen op de Pariser Platz, vlak bij de Brandenburger Tor. De muurdelen komen naar Nederland om de viering van het jubileum op 9 november kracht bij te zetten en om daarna als blijvende herinnering aan grensmuren wereldwijd te fungeren. De stichting is hiervoor op zoek naar geschikte locaties voor tijdelijke en permanente plaatsing.

Ambassadeur Monique van Daalen

ZILVEREN JUBILEUM VAL VAN DE BERLIJNSE MUUR

De reis staat in het teken van de vrede en vrijheid die de val van de muur Europa 25 jaar geleden bracht en is een ode aan dezelfde tocht die twee jaar daarvoor met ruim twintig traditionele zeilschepen werd ondernomen naar het 750-jarig Berlijn. De schepen voeren toen door de gesloten grenzen van een verdeelde stad. Het was een meeslepende reis dwars door de DDR, waarbij de Koude Oorlog zich onontkoombaar aan de Nederlandse schippers opdrong. Toch zien veel betrokken Berlijners en oud-schippers dat project nu als één van die vele gebeurtenissen die een steentje bij hebben gedragen aan het ‘ontdooien’ van de politieke realiteit en de resulterende opening van de grenzen. Vijfentwintig jaar na de val varen de schepen van Stichting Muurbrekers door een verenigd en grotendeels vreedzaam Europa. Door delen van deze  ‘moeder der moderne grensmuren’ op te halen wil de stichting het bewustzijn over deze verworven vrijheid prikkelen, omdat er wereldwijd weer veel grensmuren in aanbouw zijn.

_MG_7006

 

Last modified: 4 september 2014
Sluiten