Nieuws

Zomerse zeilweek in tjotters

Zwerven in honderd jaar oude bootjes

11:09

Deze zomer een week lang in tjotters door Friesland zwerven? Het kan met het zeilkamp van de Stichting Friese Tjottervloot, dat speciaal voor jongeren van 12 tot en met 18 jaar georganiseerd wordt. Het bijzondere ‘zwerfkamp’ vindt dit jaar van 11 tot en met 17 augustus plaats in Heeg.

Zeilkamp

Onder leiding van ervaren instructeurs verkent de groep tijdens het zeilkamp dagelijks in tjotters de Friese wateren. Iedere avond keren de zeilers terug naar de accommodatie van de stichting. De bootjes steken maar 25 centimeter, dus vrijwel geen enkele sloot is te ondiep om te verkennen. Ook zonder zeilervaring kun je meedoen aan het tjotter-zeilkamp: zeilen leer je onderweg en het draait tijdens de week vooral om het avontuur, aldus de organisatie.

zeilkamp tjotters

Tjotters

De tjottervloot van de stichting bestaat uit elf tjotters. De oudste tjotter van de vloot werd in 1881 in Heeg gebouwd, de jongsten komen uit 1984. Meer dan de helft van de scheepjes is meer dan honderd jaar oud. Vroeger gebruikte men tjotters voor vervoer van mensen en goederen over de kleinste sloten in Friesland. Met een maximale lengte van 5,4 meter, een breedte rond de 2,5 meter en een maximale diepgang van 25 centimeter kunnen ze namelijk vrijwel overal komen. Inmiddels zeilen de tjotters alweer jarenlang rond als pleziervaartuigen.

zeilkamp tjotters

Stichting Friese Tjottervloot

Stichting Friese Tjottervloot zet zich in om de historische vloot van elf tjotters en één Fries jacht te behouden: “niet als museumstuk, maar varend op de Friese meren,” aldus de stichting. Varen met de bijzondere scheepjes kan dus bijvoorbeeld tijdens de zwerfkampen voor jongeren, of voor volwassenen tijdens een zeilcursus of door een van de tjotters te huren. Dankzij donateurs, vrijwilligers en vakmensen blijven de historische boten goed onderhouden. Meer informatie over de zwerfweek vind je op friesetjottervloot.nl/zwerfkamp.

Last modified: 15 maart 2024
Sluiten