Nieuws

Zeiljacht op Noordzee in problemen

09:57

Klein Ko van Leeuwen

De IJmuider reddingboot Koos van Messel heeft zondagochtend een jacht opgehaald dat op de Noordzee dreef. Het kleine zeiljacht werd zaterdagavond door de reddingboot Adriaan Hendrik uit Egmond aan Zee naar IJmuiden gesleept, nadat het in de problemen was geraakt door een gescheurde spinnaker.

Het weer verslechterde echter zodanig dat de KNRM op het punt stond om de sleeplijn door te snijden. De reddingboot Koos van Messel van IJmuiden werd erbij geroepen om twee bemanningsleden, hun twee honden en twee opstappers van de KNRM van het jacht af te halen. Men vermoedde dat de kiel deels was afgebroken omdat het jacht steeds plat slag. Slepen was verder onmogelijk en het jacht werd onbemand voor anker gelegd.

Zondagochtend is het jacht gaan driften in de richting van de ankerplaats. Tanker Nautilus zag het jacht op korte afstand. De bemanning van Koos van Messel heeft het anker van het zeiljacht weten te lichten waarna het op eigen motor richting IJmuiden is gevaren.

In de jachthaven is men eerst lange tijd bezig geweest om de gescheurde spinnaker uit de mast te halen. Toen het jacht eenmaal uit het water was, bleek dat de kiel er nog steeds onder zat. Het platslaan is waarschijnlijk veroorzaakt door de restanten van de spinnaker die veel wind vingen.

Foto en informatie Ko van Leeuwen

Tags: , Last modified: 23 april 2021
Sluiten