Nieuws

Zeilers pikken achthonderd meter buiten kust drenkeling op

Maar hoe haal je deze binnenboord?

09:35

Beeld: (c) KNRM

Op maandag 28 februari trokken drie zeilers buiten de kust van Scheveningen een verdrinkende zwemmer binnenboord. Rob Voorhaar en twee vrienden waren aan het zeilen toen ze gebrul hoorden en een hoofd meermaals onder water zagen verdwijnen.

“Als we er niet hadden gezeild, was deze man naar de bodem gezonden,” zegt Rob tegen Omroep West. De reddingsactie verliep soepel, aldus de drie zeilers. Ze alarmeerden de kustwacht, streken de zeilen en voeren naar de verdrinkende zwemmer toe. De man wist zich nog aan een touw vast te klampen maar reageerde verder niet. De zeilers hesen hem binnenboord, waarna de KNRM met reddingsboot Kitty ter plaatse arriveerde om de man over te nemen. De zwemmer is met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Het is onbekend hoe het nu met de man gaat.

Horizontaal binnenboord halen

Maar hoe haal je een drenkeling binnenboord? Tijdens het alarmeren van de kustwacht met het DCS kanaal 70 of via het marifoonkanaal 16 moet je de drenkeling niet uit het oog verliezen. Als de drenkeling niet meer reageert, dien je hem horizontaal aan boord te halen. Dit doe je om hartfalen te vermijden en bloedtoevoer naar de hersenen te optimaliseren. Een manier om dit uit te voeren is door een stormfok met de basis aan de scepterpotten te knopen. De tophoek knoop je aan een val. Hiermee kan je de drenkeling binnenboord takelen, al moet wel de zeereling worden gekapt.

Het KNRM raadt aan om het vastmaken van het stormfok al een keer te hebben geoefend. Als de drenkeling nog wel voldoende kracht heeft, kan deze via de zwemtrap aan boord komen of kan er via een spiegelplatform hulp worden geboden. 

Indien de drenkeling geen waarneembare hartslag meer heeft, moet je gaan reanimeren. Ook kan er secondary drowning optreden door ingeademd water. Dit kan uren na de redding nog voorkomen. Bij het varen naar de haven moeten de natte kleren niet worden uitgetrokken. Je wikkelt een wollen deken om de drenkeling en daaromheen een aluminium reddingsdeken. Je laat de drenkeling niet alleen en maakt deze niet aan de boot vast. Ook zet je hem niet bij een warmtebron neer.

Zelf overboord gevallen?

Ben je zelf tijdens het varen te water geraakt? Als het goed is zijn er drijvende middelen naar je toegegooid. Gebruik deze om zo hoog mogelijk boven het water uit te komen; zo koel je minder af. Als je je reddingsvest draagt zal deze je op je rug draaien. Schakel het licht van je reddingsvest aan, ook overdag. Neem de HELP-houding (Heat Emission Lessening Position) aan door jezelf zo klein mogelijk te maken. Ga niet zwemmen en houd je handen als een kommetje voor je mond om waterinname te beperken. Tot slot: wees optimistisch over je overlevingskansen.

Deze informatie is afkomstig van de KNRM. Zie deze brochure voor overige adviezen.

Tags: Last modified: 17 maart 2022
Sluiten