Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Zeilers gewond en te water tijdens WK GP14

20:17

Het wereldkampioenschap GP14 in Noord Ierland is geteisterd door een flinke storm. De storm liet ongeveer twintig boten kapseizen. De Ierse kustwacht geeft aan zeker tien drenkelingen met verwondingen uit het water te hebben gehaald. Bij de meeste slachtoffers was sprake van onderkoelingsverschijnselen. De zeilwedstrijd werd gezeild in Strangford Lough, een grote baai ten zuiden van Belfast.

Reddingsoperatie succesvol afgerond

WK GP14De 87 boten die deelnamen werden verrast door de plotselinge rukwinden. De eerste meldingen suggereerden dat er rond de 100 zeilers te water waren geraakt, waaronder een aantal kinderen tussen de 13 en 18 jaar.

Na melding bij de Belfast Coastguard is de kustwacht snel uitgerukt. Met een inzet van twee helikopters en dertien reddingsboten slaagde zij erin om alle drenkelingen veilig aan wal te krijgen.

In een interview met BBC zegt Liam Colquhoun van de Belfast Coastguard de bevestiging dat de zoek-en reddingsoperatie succesvol is afgerond. De reddingsoperatie werd na drie uur afgeblazen, toen iedereen weer in veiligheid was.

“We hebben van onze redding eenheden ter plaatse te horen gekregen dat iedereen veilig is teruggekeerd naar de kust en dat niemand wordt vermist. Wij kunnen melden dat 20 mensen in het water belandde nadat hun boot vanmiddag kapseisde, tien van hen hadden medische aandacht nodig.”

“De weersomstandigheden op de locatie zijn behoorlijk verraderlijk geweest, met windstoten tot 60 mijl per uur. We zijn erg dankbaar dat iedereen nu veilig is teruggekeerd”, aldus Colquhoun.

Last modified: 13 augustus 2014
Sluiten