Nieuws

Zeiler gedood door militair vuur

Florent Lemancon, de schipper van het jacht Tanit dat vorig jaar uit de handen van piraten werd bevrijd door Franse mariniers, is om het leven gekomen door een militaire kogel.

11:35

De Franse overheid gaf deze week toe dat Lemancon tijdens het vuurgevecht aan boord van Tanit op 10 april 2009 door Frans vuur is gedood. Minister van Defensie Herve Morin zei in een verklaring dat de staat ‘de volle verantwoording zal nemen’.

 

Dat zei hij naar aanleiding van een gerechtelijk onderzoek naar het incident. Herve Pavy, de openbare aanklager van Rennes die de zaak behandelt, zei: “Ballistisch onderzoek… gesterkt door ander bewijs bevestigt dat het schot dat de dood van Florent Lemancon tot gevolg had, van militaire afkomst was.”

 

Volgens de verklaring betreurt minister Morin “dat Lemancon het leven verloor tijdens deze operatie die, welke voorzorgsmaatregel er ook genomen worden, altijd een risico in zich draagt.”

 

Vier gijzelaars, waaronder de vrouw van Lemancon, werden wel gered tijdens de actie in de Indische Oceaan. De overheid had Chloe Lemancon al compensatie aangeboden, maar die weigerde zij totdat de overheid officieel schuld bekende.

Last modified: 7 mei 2010
Sluiten