Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Zeilende computerhackers kraken wereldzeeën

15:04

Een groep Berlijnse computerhackers heeft het ruime sop gekozen. Niet om in de  internationale wateren te ontsnappen aan nationale jurisdictie, maar om open-source zeil-software te ontwikkelen. Een groep Berlijnse computerhackers heeft het ruime sop gekozen. Niet om in de  internationale wateren te ontsnappen aan nationale jurisdictie, maar om open-source zeil-software te ontwikkelen.

Deze winter organiseerden de Hackerfleet zogenaamde ‘hackatons’ op meerdaagse zeilreizen op de Oostzee en ontwikkelden onder andere een android app.  Social Bearing.  Met deze app localiseren gebruikers boeien en obstakels op zee. “Zodra er voldoende gebruikers zijn en er per obstakel meerdere peilingen zijn gemaakt, dan berekent de Social Bearing automatisch de locatie.”, aldus de oprichter die opereert onder het pseudoniem Ijon Tichy.

De gratis app, die kan gedownload worden op Google Playstore is volgens de hackers slechts een begin van een tijdperk waarin open-source technologie de oceanen gaat veroveren. “Ons doel is om een geheel nieuwe generatie van software te ontwikkelen die alle boten op zee verbindt, waardoor er een soort van internet van drijvende dataverzamelaars ontstaat. Door deze massale collectieve verbinding kunnen we op een goedkope manier allerlei belangrijke nautische informatie uitwisselen.”

De zeilende hackers beseffen dat de aard van ‘user-generated content’ technologie veel gebruikers nodig zal hebben om tot z’n volle potentieel te komen. “Als de informatie van boordapparatuur van alle schepen, zowel recreatief als commercieel, gedeeld kan worden tussen alle schepen, dan kunnen we op een hele goedkope manier accuraat nautische informatie verwerken en aanbieden.”

Ijon denkt dat hun zogenaamde “Mastbox and Shipbox” technologie op kleine schaal verkrijgbaar is vanaf begin 2014 en hoopt op commerciële toepassingen vanaf 2015 of 2016. “Toch is commercie niet onze insteek. We zijn een groep vrienden met een gedeelde passie voor de zee en technologie. Onze software is open-source en gratis te gebruiken, zodat we de zeezeiler naar een volgend technologisch niveau kunnen tillen.”

Facebook: http://www.facebook.com/Hackerfleet
Social Bearing: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.hackerfleet.socialbearing

Last modified: 9 februari 2013
Sluiten