Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Zeilschip Greenheart genomineerd voor ingenieursprijs

10:24

Sailing-Vessel-SV-Greenheart-a-small-industrial-ship-that-uses-only-sails-and-solar-electric-for-powerIeder jaar organiseert het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) de Dag van de Ingenieur waarop ze de Vernufteling-prijs uitreiken aan een innovatief technisch idee met economische waarde, dat technologisch geavanceerd is en bovendien maatschappelijke waarde heeft. Dit jaar is het Greenheart project één van de genomineerden. Dit project werkt aan de ontwikkeling van een klein vrachtschip, voortgedreven met zeilen en elektrische motoren, dat dankzij geringe diepgang voor tal van aanlegplaatsen – strand, haven, rivier – geschikt is. “Net nu bijna letterlijk de eerste las kan worden gezet op de werf in Bangladesh is dit een enorme opsteker voor ons project”, vertelt project directeur Pat Utley in een interview met Zeilen.

Op stapel
“We zijn nog met de laatste details van de classificatie door Germanischer-Lloyd bezig. Vooral de mast die tevens fungeert als kraan heeft nog extra aandacht nodig in verband met de stabiliteitseisen. Ook is de financiering nog niet helemaal rond, maar de werf heeft ons een zeer flexibel contract aangeboden zodat we gewoon kunnen beginnen met de bouw”, aldus Utley. Hij zegt nog geen exacte datum te kunnen geven wanneer er gebouwd gaat worden en wanneer het schip uiteindelijk te water gaat. “Maar we hebben ook geen haast. We zijn jarenlang bezig geweest om door middel van crowdsourcing tot een gepast ontwerp te komen. Ook de financiering is deels met crowdfunding en sponsoring tot stand gekomen. Dat duurt nou eenmaal langer dan één lening die alles dekt en een ontwerpbureau dat alles uitrekent.”

Vlag van Kiribati
Het Greenheart project heeft als doel om een emissievrije handelsvloot te bouwen waarmee op een duurzame en eerlijke manier economieën en samenlevingen rond de wereld met elkaar verbonden blijven. Elk schip moet een uniek platform worden voor organisaties, instituten, overheden en bedrijven met een duurzaam oogmerk. Het eerste schip zal de vlag van Kiribati voeren, een bewoond koraaleiland dat door de rijzende zeespiegel langzaam wordt opgeslokt door de zee. “Dit is een symbolische keuze, want dit eiland is het levende bewijs dat klimaatsverandering een desastreus effect heeft op landen over de hele wereld. Ook is deze regio in de Stille Oceaan gebaat bij een goedkope manier van transport. De afstanden zijn groot en brandstof is er duur.”

Stemmen
Stemmen doet u HIER
Afmetingen:
Lengte: 31,5 meter
breedte 7,8 meter
waterverplaatsing: 220t
zeiloppervlak: 300 m²
fotovoltaïsch oppervlak: 125m²
voortstuwing: 2 * 200kW DC elektromotoren
laadvermogen: 2TEU / 50 ton in gewicht
vaarsnelheid: 10-11 Knopen

Last modified: 27 februari 2014
Sluiten