Nieuws

Zeilen is voor alle leeftijden. Van 8 tot 80

09:07

Zeilen is een spel dat geschikt is voor alle leeftijden, wordt wel eens gezegd. Of je nu acht of tachtig bent, de aantrekkingskracht van het water blijft even groot. Nieuwsgierig duiken we de haven in: wie zijn dat, die zeilers van alle leeftijden?

Job de Kool wordt in augustus twee jaar en vaart mee op de Maestro 35 van zijn ouders Jirja en Harm. De boot is binnen aangepast voor hem: hij heeft een op maat gemaakt bedje waar hij niet uit kan vallen (of klimmen) en ook de trap is aangepast. De zeereling is van voor tot achter voorzien van een net. “Niet mooi, wel handig,” volgens moeder Jirja. “Bovendien houdt het niet alleen Job binnenboord, maar ook allerlei andere dingen. Dit netje heeft al een mobiel en heel wat gereedschap gered. Voorlopig houden we het!” Job was drie weken oud toen hij voor het eerst meeging, in de draagzak. Met acht maanden maakte hij zijn eerste oversteek naar Engeland. Wat Job er zelf van vindt? “Hij begint al te helpen met klussen. Laatst stond hij een stuk elektronica open te schroeven, tong uit zijn mond, opperste concentratie. Heerlijk toch?”

Quinten Pieters.

Zelf aan het roer

Als het zwemdiploma eenmaal gehaald is, begint het zelfstandig zeilen. Meestal in een Optimist. Ook Quinten Pieters (8) is zo begonnen. De kinderen Pieters hebben talent: Sophie (10) vaart voor WPS Team Rotterdam en Lucas (12) zit in een ‘jeugd­ team’ van het Watersportverbond. Dankzij de talentenstatus die hij daardoor heeft, werkt zijn middelbare school ook mee. Zo mag hij – met huiswerk om thuis te maken – verzuimen voor het zeilen. Lucas reist heel Europa door; Quinten houdt het voorlopig even bij de Delta Combi. “Het is het leukst als het lekker hard gaat. Dat je een beetje moet rammen door de golven. Als het niet waait, vind ik het niet leuk. Of als het zo hard waait dat ik het niet kan houden.” Gevraagd naar zijn gewicht moet hij de weegschaal erbij pakken. 34 kilo. Met kleren. Waai je dan niet weg als het echt hard waait? Quinten moet erom lachen. “Dan lasten ze het meestal af.”

Zeilen 08/2019

Ben je benieuwd naar nog meer persoonlijke verhalen van zeilers? Zo bewijst Arthur Huige (28) bijvoorbeeld dat je geen eigen boot hoeft te hebben om veel te zeilen. En Sigrid Theunissen (37), docente op een hogeschool, vertelt dat ze pas laat met zeilen was begonnen toen ze op vakantie was. Je leest dit en nog veel meer in Zeilen 08/2019! Koop het nummer hier online in de webshop. De editie is ook tot en met woensdag 21 augustus verkrijgbaar in de winkel.

 

Omslagfoto en foto: Privéarchief geïnterviewden
Tekst: Jet Idkes

Tags: , Last modified: 6 augustus 2019
Sluiten