Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Zeilen, fietsen en hardlopen

08:48

Schuttevaerrace

De Schuttevaerrace komt er weer aan, een wedstrijd voor sporters die bijna 48 uur onafgebroken zeilen, fietsen en hardlopen. Op 7 juni start de uitputtingsrace in Stavoren met een non-stop traject via Kornwerderzand, Texel, Vlieland, Harlingen en Terschelling. Om tenslotte weer in Stavoren te finishen.

Schuttevaerrace

De Schuttevaerrace 
De 31e editie van de race start dit jaar een dag later ten opzichte van vorig jaar. Waar eerder de wedstrijd al op donderdag startte, begint de wedstrijd nu op vrijdag. De organisatie heeft hiertoe besloten, zodat het grootste gedeelte van de wedstrijd in het weekend is. Dit om de wensen van de deelnemers tegemoet te komen.

Wedstrijddeelnemers met ORC gemeten jachten kunnen zich inschrijven met een team van minimaal 3 en maximaal 5 personen. Niet ORC gemeten jachten kunnen deelnemen aan de zogeheten Vrije klasse.

De historie  
In samenwerking met de Koninklijke Watersportvereniging Sneek heeft het weekblad Schuttevaer het initiatief voor de race genomen. Begin jaren tachtig kwamen de organisaties op het idee om de ongebruikelijke combinatie van zeilen, fietsen en hardlopen in één wedstrijd te stoppen. Daarnaast waren er nog de onzekere factoren van wind, stroom, tij waardoor delen van de route niet altijd te passeren zijn. De bijzondere combinatie slaat goed aan, waardoor het zeker niet ontbreekt aan voldoende deelnemers.

De route 
Om 09.00 uur klinkt het startschot in Stavoren. De deelnemers sprinten dan vanaf Skips Maritiem naar de zeiljachten in de Oude Haven. De zeilen worden gehesen en de schepen varen zo snel mogelijk naar Kornwerderzand om daar gezamenlijk te schutten. Op de Waddenzee zetten de schippers koers naar Texel.

Eenmaal bij Texel aangekomen stappen de fietsers van boord voor een tijdrit van 60 kilometer. Zodra de fietsers weer bij de boot zijn, navigeren de schepen naar Vlieland. Afhankelijk van de klasse wordt er via de Boontjes of via de Paardenhoek gezeild. Op Vlieland is het tijd voor de zwaarste etappe, de hardlopers rennen hier een halve marathon in het donker. Dan koersen de schepen naar Harlingen, om daar de laatste fietsrit van 69 kilometer af te leggen.

Schuttevaer RaceVan Harlingen varen de deelnemers naar Terschelling, waar de renners nog eens 12 kilometer hardlopen. Via Kornwerderzand varen de schepen naar de finish in de Buitenhaven Marina in Stavoren. De organisatie verwacht de eerste jachten op zaterdagavond terug te zien in Stavoren. De deelnemers hebben dan een tocht van ongeveer 110 mijl afgelegd.

Op zondagochtend 9 juni is de prijsuitreiking in strandpaviljoen De Potvis. Voor meer informatie en inschrijven kunt u kijken op www.schuttevaerrace.nl

Last modified: 27 april 2013
Sluiten