Nieuws

Zeezeiler Eerde Beulakker gepromoveerd in Leiden

16:54

Zeezeiler, schrijver en psycholoog Eerde Beulakker (68) uit Leeuwarden is vandaag aan de universiteit van Leiden gepromoveerd na een diepgaande studie naar de geschiedenis en sociale verbanden in de pleziervaart.

In zijn proefschrift Onderscheid moet er zijn trekt Eerde Beulakker de conclusie dat waterrecreatie een massa-aangelegenheid is geworden, maar dat er nog altijd rangen en standen zijn onder zeilers en motorbootvaarders. De elitesport begon vanaf 1900 een breder publiek te trekken, maar werd pas na 1950 volksvermaak. Desondanks geldt er op het water nog steeds een strikte scheiding tussen allerlei groepen, vooral bepaald door opleidingsgraad en inkomen.

Eerde Beulakker werd door zijn professoren, drs. F.S. Gaastra en drs. Y.B. Kuiper, geroemd om zijn levendige, spontane en boeiende schrijfstijl van zijn proefschrift. Het proefschrift is in dezelfde stijl geschreven als de zes reisboeken die hij schreef over zijn zeiltochten over de wereld. Bijzonder is ook dat het proefschrift het eerste is over de pleziervaart.

De informatie voor zijn proefschrift verwierf hij mede met behulp van het Watersportverbond. Eerde Beulakker was aanwezig bij regiovergaderingen van de aangesloten verenigingen van het Watersportverbond en vroeg de aanwezigen om een enquête in te vullen.

Bron: www.watersportverbond.nl

Last modified: 5 april 2012
Sluiten