Actueel, Nieuws

Nederlands zeevarend monument op transport

12:47

Op vrijdag 6 november wordt de uit 1896 stammende beugsloep MD10 Johanna Hendrika verplaatst voor restauratie. Dit oudste zeevarende monument van Nederland wordt niet via het water, maar via een uniek transport over de weg vervoerd. Het 28 meter lange schip gaat van de Buitenhaven van de voormalige vissersplaats Middelharnis naar de Menheerse Werf in het oude centrum.

MD10 Johanna HendrikaJohanna Hendrika is wereldwijd het laatst overgebleven exemplaar van de ooit grote Nederlandse vloot zeilende beugsloepen. De beugsloep was een voor de Zuid-Hollandse delta kenmerkend scheepstype dat rond 1900 vanuit Middelharnis, Pernis, Zwartewaal, Vlaardingen en Maassluis op de Noordzee en Atlantische Oceaan viste.

Zwaar transport

De 28 meter lange, 7 meter brede en 6 meter hoge romp gaat na het hijsen aan de Buitenhaven op een zogenoemde multitrailer op weg naar haar voormalige thuishaven in het centrum van Middelharnis. De 80 ton zware vracht wordt verplaatst over de weg langs het havenkanaal naar de Menheerse Werf. Aldaar hijst men het schip op de historische helling van deze 265 jaar oude scheepstimmerwerf. Als het schip eenmaal op haar plek staat, geeft Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman om 16.30 uur het startsein voor de restauratie.

Cultuurhistorisch ensemble

Op de historische scheepstimmerwerf van Middelharnis zijn eeuwen lang beugsloepen gebouwd en onderhouden. De restauratie van het laatste exemplaar ligt nu in handen van de de stichting Behoud Beugsloep MD10 Johanna Hendrika en de stichting Behoud Scheepstimmerwerf Middelharnis. Met het samenbrengen van de MD10 en de Menheerse Werf is Middelharnis een project met een hoge cultuurhistorische ensemblewaarde rijker. Beide projecten worden onder andere mogelijk gemaakt door bijdragen vanuit de provincie Zuid-Holland onder de subsidieregeling Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee.

Aanschouwen

Schoon Schip MD10 Johanna HendrikaDeze bijzondere gebeurtenis kan worden bijgewoond. Het hijsen van de MD10 op de helling van de Menheerse Werf is het beste vanaf de kade bij het Vingerling te bewonderen. Het terrein van de Menheerse Werf zelf is in verband met het hijsen alleen toegankelijk voor genodigden. Op korte loopafstand is in het centrum van Middelharnis aan het Spuiplein en de Nieuwstraat voldoende parkeergelegenheid te vinden.

Programma

09.30 uur Hijsen MD10 (de loswal aan de buitenhaven)
10.00 uur Schip boven de wal, romp onder waterlijn schoonmaken
13.30 uur Schip voorzien van gelaste ondersteuningen en op de multitrailer plaatsen
14.00 uur Transport naar Menheerse Werf over de weg langs Havenkanaal
14.30 uur Aankomst op de Menheerse Werf in Middelharnis
16.00 uur MD10 op de helling hijsen
16.30 uur Officiële start restauratie door burgemeester Grootenboer – Dubbelman
18.30 uur Einde programma

Op www.menheersewerf.nl is meer informatie te vinden over de Menheerse Werf en de beugsloep MD10 Johanna Hendrika.

Last modified: 9 november 2015
Sluiten