Nieuws

Zeelandbrug heeft deze zomer nog maar één opening per uur

Veiliger op de weg, maar ook op het water?

17:17

Het beweegbare deel van de Zeelandbrug gaat komende zomer nog maar één keer per uur open. Voorheen was dit twee keer. De provincie neemt de maatregel als proef, die duurt van april tot en met september. Voor de hoge scheepvaart betekent dit (mogelijk) een langere wachttijd.

Het doel van de maatregel is om de doorstroming van het wegverkeer te bevorderen en de verkeersveiligheid te verbeteren. Er is regelmatig sprake van verkeersonveilige situaties op de brug vanwege stilstaand verkeer, mede als gevolg van een brugopening. In de zomermaanden staat bij mooi weer de Zeelandbrug voortdurend in de top tien met files, omdat deze op de route ligt naar populaire strandbestemmingen. Het wordt daarom niet verantwoord gevonden om de brug tweemaal per uur te openen in die periode.

Gevaarlijke situaties op het water?

Het Watersportverbond en Hiswa Recron zijn niet blij met de nieuwe openingstijden. Bij drukte op het water kunnen de lange wachttijden tot gevaarlijke situaties leiden. Dit hebben de watersportorganisaties ook bij de provincie gemeld. Het is afwachten hoe dat in de praktijk uitvalt.

Als de proef naar wens verloopt en dus positieve bereikbaarheids- en verkeersveiligheidseffecten heeft, wordt na afloop van het seizoen een besluit genomen of de nieuwe bedieningstijden definitief worden ingevoerd.

Omslagfoto: © Michael Staats/CC BY-SA 3.0

Tags: Last modified: 25 maart 2024
Sluiten