Actueel, Nieuws

Zachtebedrace: 72 uur varen op het Wad

12:54

Poster ZBROoit ontstaan als het ultieme instructiemoment voor aspirant-schippers van botter BU130 Trui, en uitgegroeid tot een duurwedstrijd voor zeilende visserijschepen op het Wad. De 72 uur durende zeilmarathon draait niet alleen om het opdoen van ervaring en vaardigheden die horen bij varen op het wad, maar ook om uithoudingsvermogen, inventiviteit en vooruitdenken.

Vrijdagavond 25 april start de wedstrijd in Den Oever, waar de deelnemers maandagavond 28 april ook weer eindigen. Zeilen-redacteur Marinus van Sijdenborgh zeilt mee op Trui en zal verslag doen van de wedstrijd.

Zachtebed

Botter Trui zeilt al jaren buiten mededinging mee met de Slag in de Rondte, eenzelfde soort wedstrijd voor charterschepen in het najaar. Geïnspireerd door die wedstrijd bedachten de schippers van Trui de Zachtebedrace. De wedstrijd is vernoemd naar het Zachtebed, een klein stukje Wad dat op een hemelsbrede lijn tussen Den Oever en de haven van Vlieland halverwege ligt, ten oosten van de Breesem bij BR8. Het Zachtebed ligt in het midden van het beoogde wedstrijdgebied.

BU130 Trui in actie.Zonder motor of gps

De wedstrijd wordt louter gevaren op het zeil. Gebruik van de motor is slechts toegestaan om stroom te draaien of als goed zeemanschap  dat van de bemanning vereist. Naast zeilen is roeien, bomen of jagen ook toegestaan. Om gevaarlijke situaties bij zwaar weer te voorkomen, is gebruik van een bijboot niet toegestaan. De bemanningen mogen verder slechts gebruik maken van hun kennis en kunde in de handmatige navigatie. Met uitzondering van verlichting en marifoon mogen er geen elektronische hulpmiddelen worden gebruikt. Gebruik van gps, log, diepte- of windmeter is dus niet toegestaan.

Hoewel gebruik van moderne navigatie- en communicatieapparatuur verboden is, stimuleert de wedstrijdleiding het gebruik van sociale media en blogs. Van de deelnemende boten zijn er een aantal die tijdens de wedstrijd een blog bijhouden. Onder andere botter EB58 en AM1. Uiteraard wordt ook vanaf Trui bericht. Meer informatie over de wedstrijd vindt u op deze website

Last modified: 25 april 2014
Sluiten