Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Wrak van Team Vestas in Genua van boord

15:30

VOR_141221_maersk_1380Aanstaande zondag wordt het Maersk- containerschip, dat de overblijfselen van de Volvo Open 65 van Team Vestas als deklast vervoert, in de haven van Genua verwacht. Het is dan nog geen half jaar geleden dat Green Marine het jacht in Southampton als zevende en tevens laatste boot aan Team Vestas overhandigde. “Het wordt net als toen een race tegen de klok om dit (nieuw-)bouwproces voor juni nog eens over te doen, maar het gaat zeker lukken”, aldus Richard Acland, CEO van Green Marine in een interview op Boot Dusseldorf.

Hergebruik voert de boventoon
Na aankomst wordt de boot naar de werf Persico in Bergamo, ver landinwaarts boven Milaan, gereden. Acland: “Daar werden alle rompen gebouwd, zo ook de nieuwe, want de huidige romp is niet meer bruikbaar. De schotten worden voor zover die nog goed zijn eruit gehaald en in een later stadium bij Green Marine er weer in gelamineerd. Ook het dek, dat voor bijna tweederde deel nog goed is, zagen we door midden om nog her te gebruiken. Het andere deel wordt in Vannes, Frankrijk, gemaakt, net zoals alle andere dekken hiervoor.”

Maar de bulb is kwijt   Alt_VOR_141219_smart_983A87361
Veel van de apparatuur binnenboord en aan dek en de onderdelen van de tuigage zijn gelukkig gespaard gebleven voor de bouw van de nieuwe boot. Gepland wordt om Team Vestas vanaf de start in Lissabon –zij het voor spek en bonen- weer mee te kunnen laten doen. Dat Wouter Verbraak dan niet meer meezeilt als navigator is ronduit pijnlijk te noemen en vergroot de deuk in zijn carrière nog meer. Het is echter niet de enige deuk die de crash heeft achtergelaten. Het rif waarop Team Vestas vastliep verbergt ook nog ergens een deuk met een stuk lood erin. Acland: “De bulb is nooit teruggevonden en zal er voor in de eeuwigheid blijven liggen als herinnering aan het drama. We zullen een nieuwe moeten laten gieten.”

Last modified: 23 januari 2015
Sluiten