"We krijgen vaak deze wens te horen en daarom hebben wij een dagarrangement samengesteld zodat belangstellenden meekrijgen hoe zo’n gigantisch schip functioneerde in de 17de-eeuw en dat het niet voor niets was dat er zoveel bemanningsleden meegingen op reis", aldus directeur Rien Beije.
De Batavia is tussen 1985 en 1995 met authentieke materialen gereconstrueerd en functioneert zoals het in de Gouden Eeuw ook deed. Het is voor het eerst dat de werf de bezoekers laat meemaken hoe het er vroeger aan toe ging. Dit dagarrangement is voor iedereen die wil ervaren wat de bemanningsleden allemaal deden aan boord. Denk hierbij aan de smidsen, timmerlieden, zeilnaaiers, tuigers, beeldsnijders, bemanning die meehelpt de lading aan boord te hijsen et cetera.
De trainees gaan in het want van de Batavia klimmen, laden en lossen, smeden, beeldsnijden, voorbereidingen treffen om met de kanonnen te schieten, met z’n allen de kaapstander draaien, met de aak varen en nog veel meer. Ook komt het onderhoud van zo’n schip aan bod, want onderweg werden midden op de oceaan ook reparaties uitgevoerd. Al die activiteiten komen in een dagprogramma van 10 tot 17 uur aan bod. Kosten zijn € 22,50 per persoon en is inclusief koffie, thee en een broodmaaltijd. Reserveren is noodzakelijk, dit kan tot 10 september.
Meebouwen aan De 7 Provinciën
Het is ook mogelijk mee te bouwen aan De 7 Provinciën, de reconstructie van het 17de-eeuwse oorlogsschip van Michiel de Ruyter. Hoofd Bouw van de werf, Aryan Klein, zal op de trainingsdag hierover vertellen. De bouwploeg bestaat tot nu toe met name uit leermeesters en deelnemers aan diverse trajecten, maar kan nu ook worden uitgebreid met vrijwilligers die het bouwproces met eigen handen willen volgen. Met deze dag wil de Bataviawerf belangstellenden historische scheepsbouw en het leven aan boord van een VOC-schip van dichtbij laten meemaken.
Meer informatie op de site www.bataviawerf.nl. Reserveren kan via info@bataviawerf.nl ovv ‘trainingsdag’ of via de telefoniste op (0320) 261409.
Last modified: 2 september 2008