Nieuws

WK Cascais update: Twee Nederlandse eentjes

"De voorspelling voor vandaag is gemiddeld 15 tot 18 knopen uit het noorden", zei de persvoorlichter op donderdagochtend 5 juli. "Op baan vijf met uitschieters tot 23 knopen en golven tot 2 meter." Dat was goed nieuws voor de Tornado-mannen Booth en Nieuwenhuis. Die houden daar wel van en dat werd bekrachtigd met hun eerste overwinning in de eerste dagrace.

09:33

Diana Bogaards“De voorspelling voor vandaag is gemiddeld 15 tot 18 knopen uit het noorden”, zei de persvoorlichter op donderdagochtend 5 juli. “Op baan vijf met uitschieters tot 23 knopen en golven tot 2 meter.” Dat was goed nieuws voor de Tornado-mannen Booth en Nieuwenhuis. Die houden daar wel van en dat werd bekrachtigd met hun eerste overwinning in de eerste dagrace. In de Laser Standard deed Roelof Bouwmeester uit het Project 2012 goede zaken. Het talent kwam eveneens winnend over de lijn van de eerste wedstrijd. Hij staat nu als beste Nederlander op de zeventiende plaats in een veld van 149 deelnemers. Marc de Haas kreeg een ‘zwarte vlag’ aan zijn hangbroek en staat nu 73ste. Gea Jutjens, eveneens uit het Project 2012,  zakte in het Laser Radial-klassement naar de zestiende positie.


WK tenue 
Pieter-Jan Postma tuigde zijn Finn vanochtend op met het setje voor meer wind. Nog voordat het WK voor de 73 Finn-zeilers kon beginnen, kakte de wind echter volledig in. De mannen dobberden gelaten rond. Hier en daar werden zeilwissels uitgevoerd. Zo ook bij Postma. Na een uur besloot het comité om de baan te verleggen, op zoek naar druk. Intussen leek de schakelaar omgezet te zijn en verschenen er langzaam kopjes op de golven. In tegenstelling tot de meeste collega’s om hem heen, droeg Postma een ander shirt dan de organisatie had gegeven. Daarover is behoorlijk wat te doen geweest. De kernploeg gaat tegenwoordig in de nationale kleuren en sponsorlogo’s gekleed, maar even dreigde dit in Cascais in het water te vallen. Het Watersportverbond diende een protest in tegen de organisatie en won. Er stond immers nergens vermeld dat die WK-shirts verplicht gedragen dienden te worden. Daarmee was de eerste Nederlandse ‘overwinning’ een feit.


‘Niet zo blij’
Bij de persbriefing werd Postma door de voorlichtster van de klasse getipt als kanshebber bij een goede bries. Toch verliep het begin van zijn eerste race lastig. Hij koos voor rechts, maar zat aan de verkeerde kant van de shift. Ergens in de tweede helft van de vloot rondde de Nederlander de bovenboei, waarna hij de achtervolging inzette. Die resulteerde in een vijfde plek. Zijn gezicht stond echter op onweer… Postma was duidelijk niet tevreden. In de tweede wedstrijd finishte hij als dertiende, waarmee hij veertiende overall staat. Hij wilde er naderhand ook niet veel woorden aan vuil maken: “Ik ben niet zo blij en heb niet veel te vertellen.” Sander Willems begon zijn WK met een verdienstelijke tiende plek, gevolgd door plaats zestien. Hij staat als tweede Nederlander 23ste. In totaal doen er zes oranjezeilers mee. De Griek Papathanasiou, haalde zilver in 2005 en 2006, gaat aan de leiding.Yngling-dames in de toptien
De Yngling-klasse kwam pas eind van de middag in actie en In de door de Britse dames gedomineerde Yngling-competitie wisten de drie Nederlandse kernploegboten een plek in de toptien te bemachtigen. Mulder/Bes/Hendriksen staan zesde, Hin/Faber/De Jong achtste en Groeneveld/Van der Werf/Kampen negende. Olympisch kampioen Shirley Robertson en haar bemanning Lush en MacGregor liggen na twee races op gouden koers. De jonge meiden Kedde/Wierenga/Zweistra uit het Volvo Talent Plan openen met een 26ste positie in een veld van 34 boten.


Vreemde taferelen op baan vijf
“Het was gekkenhuis”, zei Booth later op het strand. Precies op het startschot van de tweede race gebeurde er iets vreemds. Booth: “De wind splitte. De boten aan de pin end hadden de zeilen over stuurboord en bij het startschip vertrokken ze over bakboord. En allemaal voeren ze in dezelfde richting. Ik snap echt niet dat het racecomité die wedstrijd heeft laten doorgaan.” Booth en Nieuwenhuis kwamen als twaalfde bij de bovenboei, waarna het stuivertje wisselen begon. Booth: “In het tweede kruisrak hebben we verloren en in de laatste weer gewonnen. Het was gewoon gekkenhuis.” Uiteindelijk persten de mannen er een vijftiende plek uit. In het voorlopige totaalklassement zijn de Nederlanders terug te vinden op plek vier, slechts één punt verwijderd van het podium. De Fransen Revil/Espagnon kropen er vandaag voor. De Spanjaarden Echavarri/Paz namen de leiding over van Brouwer en Godefroid.


Morgen mogen de Tornado- en Star-teams genieten van een rustdag. De rest vervolgt het WK. De windsurfers mogen eindelijk ook van start. Bij deze winderige condities zijn alle ogen op regerend wereldkampioen Casper Bouwman (NED) gericht.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten