“Nee, ik heb echt zilver gewonnen”, beantwoordde Postma glunderend de vraag of hij ‘goud had verloren of zilver had gewonnen’. Even lag de Fries op gouden koers in de ongekend spannende Medal Race in de Finn-klasse. Er waren maar liefst zeven gegadigden voor de wereldtitel. Dat waren letterlijk en figuurlijk geen kleine jongens, maar Postma knokte en knokte. Hij kwam terug van een derde naar een tweede plek in de finale wedstrijd. Zijn met witte zonnecrème beschilderde gezicht vertoonde een gretige grimas. Hij wilde meer en werkte zich voor de wind naar voren. De op het water verzamelde Nederlanders hielden hun adem in. “Postma kan dit”, zei de journalist van de Leeuwarder Courant vol vertrouwen.
Inhaalrace
Na de start koos Postma voor de rechterkant, maar de vlaag die hij daar had viel weg. “Ik moest mijn verlies pakken en ben naar links gegaan”, aldus Postma. Dat betekende dat hij over stuurboord de bovenboei aansneed, maar dat gaf niet echt problemen. De Zweed Birgmak ging aan de leiding, gevolgd door de Australiër Nossiter. Zij vormden echter geen bedreiging meer voor het goud, dus Postma lag met zijn derde positie op gouden koers. Hij keek om zich heen om zijn directe concurrente te lokaliseren. Postma: “Ik realiseerde me ook dat ik op dat moment goud had.” Lang kon hij daar niet over nadenken, want hij werd op de hielen gezeten door de Sloveen Vincec en de Spanjaard Trujillo. Bij de tweede bovenboei lag Postma nog steeds derde, maar nu met Trujillo en Birgmar voor hem. De Spanjaard benutte aanvankelijk in het midden de vlagen en shifts. Later pakte hij er nog een paar aan de rechterkant, waarna hij de leiding overnam. Postma lag toen op koers voor het zilver en zette de achtervolging in. Hij pakte de Zweed en was vastberaden ook Trujillo in te halen: “Het was ontzettend spannend en close.” Ongeveer acht meter was het uiteindelijke verschil
Postma ging wat onwennig in zijn boot staan. Keek even rond, alsof hij naar ouders, coach, vrienden en vriendinnen zocht. Hij kreeg oogcontact met de juichende achterban en daar kwamen de twee vingers en zijn vreugdekreet. Met een achterwaartse salto er achteraan. Hij klom terug in zijn Finn en gooide nog eens zijn vuisten in de lucht. Minutenlang kreeg hij applaus. Ook van Marcelien de Koning en Lobke Berkhout. Zij sprongen na hun wedstrijden (1-2) in de coachboot en waren getuigen van de zilveren race van hun nationale teamgenoot. Net als het Verbond, coaches en sponsors.
Geen stappen, maar sprongen
De Sloveen Vincec won brons. “Ik moet eerst naar de America’s Cup, voordat ik goud kan winnen”, grapte hij met een knipoog naar de kersverse wereldkampioen. De zilveren medaillewinnaar van Athene, Trujillo, maakte namelijk net als de Australiër Nossiter deel uit van het Italiaanse Team +39. Hoewel de mannen in de afgelopen periode dus niet veel tijd hadden voor Finn-wedstrijden, trainden ze wel vaak met de Finn-zeilers uit andere AC-syndicaten in Valencia. “Dus als iemand mij wil
ik ben beschikbaar”, vervolgde Vincec lachend.
Postma gaat vanavond naar eigen zeggen aan het bier, maar zal zich na het WK op de pré-Olympics in China richten. “Ik blijf doorwerken om stappen te maken”, waarop zijn vader trots reageerde: “Hij zegt stappen, maar het zijn sprongen.”
Yngling: Mulder/Bes/Hendriksen zakken van podium
De vooraf voorspelde matchrace in de Yngling-fleet kwam uit. Direct na de start vertrokken de drie Britse boten naar rechts. De klassementsleiders Ayton/Webb/Wilson en de nummers twee Robertson/Lush/MacGregor duelleerden met elkaar. Bij hen ging het niet alleen om de titel, maar tevens om het olympische ticket. De NED III van Mulder/Bes/Hendriksen lag net onder de Amerikanen, die als vierde naar de Medal Race gingen. Mulder: “Ik wilde niet overstag, want je weet dat ze dan meegaan. We hadden eigenlijk met de rest mee naar rechts gemoeten, maar zijn dus te ver doorgevaren. Toen we uiteindelijk overstag gingen, volgde Sally inderdaad. Wij zijn toen weer terug geklapt.” Bij de eerste bovenboei lagen de Nederlanders rond de achtste plek. In het spinnakerrak kreeg Shirly Robertson een strafronde aan haar zeilbroek. Dat betekende einde oefening qua nationale kwalificatie. Zij zal in Qingdao niet haar gouden plak verdedigen. In het tweede kruisrak koos de oranjeploeg opnieuw voor links. Bes: “We hadden vuile wind van de Duitsers, dus moesten we overstag om vrije wind te krijgen. We hadden meer druk, maar er kwam een shift naar rechts. We zijn wel een stukje ingelopen, maar de baan was te kort.” Bij de laatste bovenboei ging de voordekker van wereldkampioen in spé nog even zwemmen, maar zij werd tijdens de boeironding weer aan boord gehesen.
Dijk van een WK
De NED III kwam net voor Robertson als achtste over de streep en eindigde daarmee als vierde overall. Bes: “De Russische meiden moesten na de start voor ons wegklappen en wonnen vervolgens de pot, maar dat is zeilen.” Ondanks de teleurstelling van de Medal Race, kon Bes al snel weer relativeren: “We hebben een dijk van een WK gevaren met het beste resultaat ooit. Er zit nog zoveel meer muziek in ons hele team. Vier jaar geleden in Cadiz waren we nog negentiende. Nu waren we net een maatje te klein voor het podium, maar we komen er wel.” Floortje Hendriksen kreeg dus geen medaille cadeau voor haar dertigste verjaardag. Mulder enigszins twijfelachtig: “Een vierde plaats is ook echt goed. Daar hadden we vooraf wel voor getekend.” De Amerikanen Barkow/Howe/Capozzi finishten als tweede en kwamen daarmee gevaarlijk dichtbij het goud, het scheelde slechts een puntje. Carrie Howe: “Wij zijn gewend aan deze korte races, dus hier zijn we goed in. Met het studentenzeilen doen we niet anders.”
Morgen weer een dag. Hoewel een legio journalisten hier al dagen de Nederlandse dagbladen met het mooie zeilnieuws vult, lijkt ook de Nederlandse televisie wakker te worden. Na brons en zilver lonkt nu opnieuw het 470-goud voor Marcelien de Koning en Lobke Berkhout.