Nieuws

WK Paralympisch Thierry Schmitter aan de leiding

10:07

In Port Charlotte aan de westkust van Florida kwamen alle Paralympische zeilers in actie op 11 januari, dag twee van het kampioenschap. Thierry Schmitter nam de leiding in het tussenklassement over van Paul Tingley (CAN) met drie zeer goede races. Ook de Nederlandse Sonar-zeilers scoorden goed twee van de drie races maar liepen in de laatste race tegen een diskwalificatie aan voor te vroeg starten.

In de 2.4mR klasse hebben de zeilers vijf races gevaren. Als er zes races gezeild zijn mag je het slechtste resultaat aftrekken. Vanaf morgen worden de kaarten dus opnieuw geschud. Thierry Schmitter, de huidige wereldkampioen, was tevreden tot zover.

“Het ging wel. Ik heb een tweede, een eerste en een derde plek gevaren. Dat is goed, maar het kan altijd beter. Eerste race was niet zoveel wind. Terwijl de voorspelling was dat het onwijs hard ging waaien. Dus je vraagt je de hele tijd af, komt ie wel, komt ie niet.”

Vijf minuten voor de start zagen we de wind toenemen en de lucht donker worden, dus toen snel een fokje gewisseld. En de eerste race op die manier uitgevaren. Dat ging wel, net 2e geworden. Nummers 3, 4, 5 en 6 waren echt een halve boot lengte van elkaar verwijderd na mij, super spannend!

De 2e race ging super goed, het woei harder. En dat kan ik gewoon beter. Dus gelijk bij de start hup met die boten en raggen met die handel. En als de wind dan een beetje stabiel is 5 graden links en rechts, dat kan ik wel. Dat was makkelijker te lezen.”

Ik heb totaal geen idee hoe mijn concurrenten nu staan. Dat zien we later wel in het eindresultaat. Het is gewoon heel dicht bij elkaar. Gister was Paul super goed met weinig wind. En vandaag heb ik hem eigenlijk niet gezien. Maar anderen komen er wel weer bij.”

Andre Radenmaker, ook zeilend in de 2.4mR was zeker niet tevreden. “Het is niet mijn kampioenschap. Ik heb de snelheid niet en mijn gezondheid is niet helemaal lekker, maar dat is geen excuus eigenlijk. Ik ben niet vooruit te branden en waarom ik weet het écht niet, ik wordt er gek van!”

Barend Kol die ook in de 2.4mR vaart ging bijna koppie onder maar kwam goed terug. ”Het ging goed. 6-4-6. Dat was prima. Ik kon de hele dag meedoen met de top in het kopgroepje. Zeker met deze wind ging het wel goed. En in de 2e race ging de pompslang van mijn handpomp los, dus ik kon geen water meer uit de boot pompen terwijl het echt keihard waaide. Ik zat echt tot mijn navel in het water. In the downwind toen op mijn knieën heb ik die slang maar onder mijn arm gepakt en moest ik keihard pompen om die boot weer een beetje boven water te krijgen. En dat terwijl ik wel 4e lag. Maar ik heb het gehaald.”

Sonar zeilers goed van start

In de Sonarklasse varen drie mannen of vrouwen samen in een open kielboot. Udo Hessels is stuurman, Mischa Rossen doet het voordek en Marcel van de Veen ‘zit aan de knoppen’ in het midden van de boot. Het trio was wereldkampioen in 2010 en pakte in 2004 op de Paralympische spelen het zilver.

Op de eerste dag (10 januari) kwamen de Sonar zeilers niet in actie vanwege een gebrek aan wind. Op dag twee (11 januari) kwamen ze voor het eerst in actie.

Coach Klaartje Zuiderbaan antwoorde:
“Ze hebben goed gevaren, goed op snelheid. Dit biedt perspectief voor nog een heleboel goede wedstrijden. Er was hier zowaar wind en best wel hoge golven. 12 knopen wind, voornamelijk heel erg draaiend. Over het algemeen hebben ze dat heel erg goed opgepakt.”

Udo Hessels zei: “Eerste twee races zaten we er goed op. 2 en 1. Maar we hebben ook een OCS (diskwalificatie) gevaren. Het is wel jammer dat je nu meteen de eerste dag je aftrek vaart, want dan kan je je niks meer veroorloven. We zaten er steeds wel scherp op bij de start, dus dat moet nu allemaal wat rustiger en dan kijken hoe dat gaat.”

“De eerste 2 races gingen gewoon goed. Op kop vanaf de start. Een gat van een paar honderd meter. Ierland was erbij. De rest zat er allemaal ver achter. Morgen waarschijnlijk weer 3 wedstrijden. Aan de slag!”

Website

Website uitslagen

Bron: www.watersportverbond.nl

Last modified: 1 februari 2012
Sluiten