Nieuws

WK jeugdzeilen in Oman afgerond, volgend jaar te Scheveningen

Afgelopen weekend streden negen Nederlandse jeugdzeilers tegen de wereldtop

09:55

WK Jeugdzeilen
Femme Rijk en Olivier Jacquet op de Nacra 15 in Oman.

Afgelopen weekend vond het WK jeugdzeilen plaats in Mussanah, Oman. Nederland racete mee in zes van de elf disciplines. Helaas won het team geen medailles, maar toch blikken ze terug op een leerzaam kampioenschap. Komend jaar vindt het WK Jeugdzeilen plaats in Scheveningen.

Allemaal jonger dan negentien zijn ze, de deelnemers van het WK Jeugdzeilen. Nederland heeft zich met negen meisjes en jongens gekwalificeerd. Er werd gestreden in de 29er, de Nacra 15, de ILCA6 (Laser) en in de kitefoil klasse. Voor Femme Rijk (16) en Olivier Jacquet (18) in de Nacra 15 bleef het tot de laatste downwind spannend of ze een medaille zouden winnen. Met hun vierde plek eindigden ze als hoogsten van TeamNL.

Weinig wind

“In Oman stond weinig wind afgelopen weekend,” zegt woordvoerder van het team Simon Keijzer. “Dat was jammer. Nederlanders zijn vaak allround zeilers. Als het dan dagen achter elkaar maximaal tien knopen waait verliezen we het van de licht-weerspecialisten.” 

Jis van Hees in actie op de Omaanse wateren. Hij werd zesde. © Sander van der Borch

Toch is het een waardevol weekend geweest. Jaap Zielhuis, bondscoach van het team, laat weten in een persbericht: “Voor sporters is dit vaak een beslissend moment in hun carrière. Het Jeugd WK is de eerste kennismaking met een selectieproces, waarbij maar één team per land heen mag. En het is het moment om hun talent te laten zien en zichzelf te testen tegen de allerbeste tegenstanders.”

Redelijke resultaten

Ook is dit meestal de periode waarin sporters kiezen of ze er echt voor gaan, benadrukt Jaap. Veel bekende zeilers zijn bij deze wedstrijden begonnen en zagen dit als belangrijke stap naar de Olympische Spelen. Uit 59 landen deden 335 zeilers mee. Frankrijk sleepte de meeste medailles in de wacht, maar ook voor landen Peru en Bermuda was het feest. Het was de eerste keer dat ze een gouden medaille wonnen.

TeamNL behaalde in de verschillende klassen uiteenlopende resultaten. Kitefoiler Jis van Hees (18) werd zesde, het Nederlandse meisjesteam in de 29er kwam twaalfde en de jongens veertiende. In de ILCA6 klasse eindigde Roos Wind (16) als 21ste en Hidde Schraffordt (15) als 23ste. Een aantal van deze deelnemers mogen komend jaar niet meer meedoen omdat ze te oud zullen zijn. Voor Femme, Roos en Hidde is het de eerste keer: zij zullen vermoedelijk de komende jaren nog meeracen. 

TeamNL, met v.l.n.r. Dirk Bennen (coach), Marlies Schouten, Maud Lodewijk, Frank Boer, Robbert Huisman, Olivier Jaquet, Femme Rijk, Hidde Schraffordt, Roos Wind, Marc de Haas (coach/team leader) Niet op de foto: Jis van Hees en Casper Bouman (coach). © Sander van der Borch

WK-paradijs Scheveningen

Komend jaar is het WK Jeugdzeilen in Scheveningen van 10-15 juli. “Het is een grote eer dat we het mogen organiseren. We willen er een bijzondere, Nederlandse draai aan geven,” vertelt Simon. Een groot sportevenement als deze stimuleert zeilers om intensiever mee te doen en ervaring op te doen. “De stap is kleiner om actief deel te nemen als het toernooi in eigen land is,” zegt Simon.

In 2023 zal ook nog het senioren WK zeilen naar Scheveningen afreizen. Windsurfkampioen Dorian van Rijsselberghe neemt de rol van toernooidirecteur voor beiden jaren op zich. “Het Jeugd WK is een goede test voor het jaar daarop. We kijken er erg naar uit,” aldus Simon. 

Omslagfoto en beeld: (c) Sander van der Borch

Tags: Last modified: 21 december 2021
Sluiten