Nieuws

Wispelturig weer in Deltaweek

Het wispelturige weer van dinsdag maakte er voor de deelnemers aan de DELTAWEEK een wisselvallige race van Yerseke naar Wemeldinge van.

11:46

 

De vloot kreeg te maken met fikse buien, afgewisseld door brede opklaringen. De wind varieerde daardoor van kracht 3 tot een dikke 5. Iedereen wist uiteindelijk te finishen. Opnieuw kwam de J35 New Frontier (ORC 2) van Jan Bart (Hellevoetsluis) rond 15.00 uur winnend door de finish in Wemeldinge. Jan en zoon Maarten Bart lijken niet te stoppen. Hoewel er wel concurrentie is, zo vertelt Jan Bart: ‘Voor ons is de strijd met de Yellow Rose leuk, ondanks dat zij in een andere klasse zitten (ORC1). Dat is ook een 35-voeter en een duohanded team. Wij met onze gouwe ouwe J35 tegen de modernere X35. Toen het vandaag harder begon te waaien, liepen wij weg. Dan is de J35 makkelijker te zeilen. De Yellow Rose wapperde af, zoals we dat noemen.”

De New Frontier kwam uiteindelijk twee minuten voor de Yellow Rose binnen. Naar alle waarschijnlijkheid is het de allerlaatste keer dat Jan Bart met de J35 aan de DELTAWEEK deelneemt. ‘Mijn zoon heeft een nieuwe boot ontworpen en die gaan we bouwen. Het ontwerp lijkt op de J35 qua inspiratie, maar is weer wat moderner.” Vader en zoon trekken drie jaar uit voor de bouw en zullen alles zelf doen. Tussentijds blijven ze met een J22 actief wedstrijdzeilen. ‘De nieuwe 35-voeter gaat NF 35 heten, dus naar New Frontier genoemd. Die naam komt van een CD van Donald Fagen en betekent eigenlijk ‘nieuw gebied, nieuwe uitdaging’. Dat is dus typerend voor de nieuwe boot.”

Jeugdactiviteiten

Terwijl de deelnemende jachten nog onderweg naar Wemeldinge waren, kon de plaatselijke jeugd zich uitleven op Open Bic’s. Later ging de braderie rondom de haven open en volgde de avondwedstrijd. Donderdag tussen 15.30 en 17.00 uur kunnen de kinderen in Colijnsplaat zeilavonturen beleven op de Open Bic’s.

Winnaars per klasse:

ORC 1: Yellow Rose voor de Shamrock
ORC 2: New Frontier voor de Druzix
ORC 3: Joyce voor de White Hawk
ORC 4: Impuls voor de Bloeb 2
ORC 5: Gommers Delight, bij afwezigheid van Furie

R & P: Nieuwe Maen voor Strandloper

De DELTAWEEK is een verzameling van traditionele Zeeuwse en Rotterdamse zeilwedstrijden.  Vorige week werd in Zierikzee gestart. Komend weekend wordt vanaf Colijnsplaat gevaren.

Last modified: 6 juni 2018
Sluiten