Nieuws

Windsurfer Van Rijsselberghe stevig aan de leiding

10:07

Perth 15 december 2011 – Dorian van Rijsselberghe nam vandaag afstand van al zijn concurrenten in de strijd om de wereldtitel in de RS:X. De Texelaar liet vandaag zien het meest allround te zijn. In de uitdagende omstandigheden maakte Van Rijsselberghe steeds de juiste keuzes en liet hij zien met de druk van winnen om te gaan.

Rijsselberghe gaat aan de leiding met 14 punten. Op de tweede plaats staat nu Piotr Myszka uit Polen met 20 punten en op een derde plaats volgt Nimrod Mashich uit Israël met 23 punten. Er volgen nog twee cruciale wedstrijden in de gold fleet op zaterdag 17 december voordat om de wereldtitel gestreden gaat worden op zondag 18 december. 
De Flying Dutchman kwam als een van de eersten aan op het strand van Fremantle, met een grote grijns. “De windvlagen en de windrichting waren heel verschillend. Ik kreeg elke keer op het juiste moment de laatste kans om goed naar die bovenboei te komen. ‘Luck beats skill’ noemen ze dat. Vandaag heb ik Nimrod elke keer achter me kunnen houden, maar nu komt de Pool weer in het spel. Ik sta nu zes punten voor. Ik ben los, maar ik ben er nog lang niet. Een slechte race en ik lig er weer uit.”
Coach Aaron McIntosh complimenteerde zijn pupil. “Hij is goed in dit complexe weer. Als de omstandigheden eendimensionaal zijn is het eenvoudiger. In deze omstandigheden  laat hij zien ook dat aspect te beheersen. Hij heeft eigenlijk geen zwakke plekken. Maar we kunnen ons op alle vlakken nog wel verbeteren.”
Matchracers Delta Lloyd Kernploeg zevende
Mandy Mulder, Merel Witteveen en Annemiek Bekkering zijn zevende geworden op het Wereldkampioenschap zeilen in de matchrace klasse. Ze werden in de kwart finale uitgeschakeld door de Engelsen en verloren in de strijd om de plaatsen vijf tot en met acht van het Zweedse team van Anne Kjellberg en wonnen van het Australische team van Olivia Price. Daarmee eindigde het Nederlandse trio op een zevende plaats. 
Mandy Mulder zei na afloop: “We hadden die vijfde plaats verdiend als je naar onze voorrondes kijkt. We zeilden heel goed in de eerste helft van dit kampioenschap. Dan wil je meer. Wij zijn blij dat we bij de top horen en blij dat we het land geplaatst hebben. Maar we kwamen net wat te kort. We zeilen pas drie weken samen als team en dat moet nog groeien. We moeten net iets beter worden in communicatie, samenwerking, boothandling. Dat werd gisteren duidelijk tegen de Engelsen in de kwartfinales van het Wereldkampioenschap.”
Laser zeilers nog niet in top tien
De twee Laserzeilers van de Delta Lloyd Kernploeg, Rutger van Schaardenburg en Roelof Bouwmeester staan nog niet in de top tien. Rutger van Schaardenburg staat er het beste voor op een dertiende plaats. Wil hij de nationale selectie in zijn voordeel beslissen, dan moet hij zicht houden op een eindklassering bij de top acht landen. En daarvoor moet de inwoner van Scheveningen zich eigenlijk plaatsen voor de laatste medalrace op zondag 18 december met de beste tien van de ranglijst. 
Op het moment staat Van Schaardenburg op ‘tiende land’ in de geschoonde ranglijst op de dertiende plaats. Zaterdag volgen de laatste twee races met de gold fleet (52 zeilers) om te bepalen wie zich voor de medalrace (beste 10 zeilers) kwalificeert. 
Het zit de Laserzeiler ook niet mee want hij verloor een protest aangespannen door de Fransman Jean Baptiste Bernaz die tiende staat.  Als gevolg daarvan heeft Van Schaardenburg nu een gediskwalificeerd (DSQ) staan als aftrekwedstrijd. Het protest heeft hem geen plekken in de ranglijst gekost alleen vier punten. 
Rutger van Schaardenburg was over veel dingen tevreden, behalve zijn starts. 
Hij legt uit: “De afgelopen dagen zijn een beetje van hetzelfde. Ik start niet goed, maar eenmaal na de eerste bovenboei, als ik de slechte start enigszins te boven ben, ga ik heel goed door het veld. Ik ga heel hard en zeil goed, maak de juiste keuzes. Ik ga het hele veld door. Maar die starts zijn het zwakke punt. In de gold fleet van de Laserklasse is er ook niet zoiets als een redelijke start. Hij is perfect of hij is slecht. En na een niet perfecte start, dus slechte, ben je de controle kwijt. Dat is fataal op dat moment.” 
Morgen hebben Van Schaardenburg en zijn teamgenoot en tegenstander Bouwmeester (21ste) een rustdag. 
“Morgen opladen en zaterdag de medalrace halen. Het is niet zo lastig, want twee keer heel goed starten moet genoeg zijn, de rest gaat heel goed. De strategie is duidelijk, de uitvoering moet goed zijn. Maar het worden hele spannende races.” 
//einde 
Voor meer info bel Simon Keijzer  + 61 451 897 054
Uitslagen Matchrace

http://static.sportresult.com/PERTH2011/data/pdf/WMR/WMR-Results-Summary-Match-Racing-Knockout.pdf

Volg de Delta Lloyd Kernploeg op www.twitter.com/topzeilen
Zie nieuws video’s op www.youtube.com/topzeilentv
Fotograaf: Richard Langdon

Bron: www.watersportverbond.nl

Last modified: 1 februari 2012
Sluiten