Nieuws

Windstiltes teisteren Transat AG2R

Gebrek aan wind maakt transatlantische race voor tweetallen niet minder spannend. UPDATE: investering Yann Elies pakt niet slecht uit

11:33

De 50 zeilers die vier dagen geleden uit het Franse Concarneau vertrokken moeten vechten voor elke mijl vooruitgang op hun route over de oceaan in de Transat AG2R [azjee-deus-èèr]. Er staat weinig wind en de wind die er staat komt uit de verkeerde hoek. 

De Transat AG2R is een wedstrijd die wordt gevaren met de Figaro Bénéteau eenheidsklasse. De Figaro’s zijn 10,10 meter (33 voet) en worden gezien als de opvolger van de mini-transatters (6,50 meter).

Dat het niveau hoog is blijkt wel uit de namen van de deelnemers die we kennen van de afgelopen Vendée Globe. Uiteraard doet publiekslieveling en solozeilster Samantha Davies mee, ze ligt momenteel negende. Maar ook Bernard Stamm, Armel le Cleac’h, Jean le Cam en Jérémie Beyou, allen starters in de afgelopen Vendée Globe, varen de Transat AG2R. 

Ook de volledig herstelde Yann Elies is van de partij. Hij brak, tijdens de Vendée, in de Zuidelijke IJszee zijn bovenbeen en lag uren in zijn Open 60 zonder iets te kunnen doen. Yann is weer fit en gokt momenteel met zijn Generali op het voordeel van landwind. Op zoek naar gunstige condities vaart hij bijna de haven van Lissabon in. Dit is wel een ‘dure investering’, momenteel staan Yann en Jérémie onderaan de ranglijst op de drieëntwintigste plaats. Zal deze extreme uitgangspositie zich later uitbetalen in betere wind dan de boten ver op zee?

De route van de wedstrijd loopt eerst naar de Kanarische Eilanden waar na het ronden van La Palma koers gezet wordt naar het Caribische gebied om te finishen bij het eiland Saint Barth. (KW)

UPDATE: de ‘dure investering’ van Yann Elies heeft goed uit gepakt, Yann is van de drieëntwintigste plaats opgeklommen naar de elfde, en bevindt zich in ‘groep twee’. Het hele wedstrijdveld zeilt inmiddels met een lekkere ruime koers langs de Marokkaanse kust.

Last modified: 26 april 2010
Sluiten