Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Windgenerator zonder wieken

16:08

Vortex Bladeless prototypeHet Spaanse project Vortex Bladeless heeft met succes een windgenerator zonder wieken gebouwd. De windgenerator lijkt nog het meest op een metershoge honkbalknuppel die rechtop in de grond wordt gezet. Door luchtweerstand ontstaan aan de lijzijde van de zuil wervelingen (vortices), die het apparaat laten bewegen, waarna de oscillerende beweging door magneten en een spoel wordt omgezet in elektriciteit.
Het driekoppige ontwerpteam is al sinds 2010 bezig met de uitwerking van het ontwerp. Er zijn inmiddels windtunneltesten uitgevoerd en er is een prototype gebouwd. 1 juni start de crowdfundingcampagne waarmee ze de eerste drie meter hoge Vortex Bladeless willen kunnen produceren voor het eind van het jaar. Het team heeft al een miljoen dollar aan investeringen en overheidssubsidies binnen. De eerste twaalf meter hoge Vortex Mini hopen ze over een jaar af te hebben.

Onderhoudsvrij

Volgens een van de initiatiefnemers, David Suriol, moet de Vortex bijna de helft kosten van conventionele windturbines met wieken. “Doordat de generator geen bewegende delen heeft, kan hij 51 procent goedkoper worden geproduceerd. Bovendien behoeft het apparaat door afwezigheid van bewegende delen geen onderhoud. Men heeft geen aanvullende kennis of vaardigheden nodig om de Vortex te kunnen gebruiken.”

Vortex Bladeless impressie

Rendement

De Vortex Mini wordt zo’n 12,5 meter hoog. Het apparaat kan ongeveer 40 procent van de windenergie omzetten in elektriciteit (gebaseerd op ideale omstandigheden bij een windsnelheid van 22 knopen). Dat is 30 procent minder dan dat een reguliere windturbine opbrengt. “Maar omdat er twee Vortex Mini’s op de plaats van één windturbine kunnen staan, wordt dat nadeel opgeheven.”
Een slordige rekensom leert dat er op plaats van één windturbine ook twee Vortex Mini’s kunnen worden neergezet voor dezelfde prijs, terwijl de Mini’s samen 40 procent meer energie opleveren dan de windturbine.
“Bovendien maakt het systeem geen geluid, is het veilig voor vogels en lijkt het natuurlijker dan een molen met wieken.”

Kijk voor meer informatie op www.vortexbladeless.com

Last modified: 23 mei 2015
Sluiten