Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Willemsoord Poort van de Wadden

12:49

S

Den Helder kan rekenen op een aanzienlijke subsidie vanuit het Waddenfonds. Acht partijen uit Den Helder hebben zich verenigd in het project ‘Willemsoord, De Poort naar de Wadden’. Vanuit deze coalitie is het doel Willemsoord te ontwikkelen tot poort naar de Waddenzee.

Het Waddenfonds stimuleert deze ontwikkeling voor de vastelandskustgemeenten. Ferdinand Vreugdenhil, directeur-bestuurder van Zeestad, laat weten verheugd te zijn over de bijdrage vanuit het Waddenfonds. Wethouder Kees Visser is teleurgesteld dat het plan niet meteen in totaliteit is gehonoreerd, maar met de toegezegde investering vanuit het Waddenfonds zijn de mogelijkheden om Willemsoord en daarmee Den Helder meer in de kijker te spelen weer enorm toegenomen. Met deze eerste aanvraag wordt een belangrijke stap voorwaarts gezet om Willemsoord te ontwikkelen tot fysieke poort naar de Wadden, de overgang tussen kust en water. Willemsoord is het focuspunt van waterstromen, een lint van forten, paden en vaarten, een hotspot van cultureel erfgoed. In dit geval is de eerste stap op weg naar een volwaardige Waddenpoort Willemsoord de realisering van de Boerenverdrietsluis en de profilering van de Museumhaven Willemsoord.

Open armen

“De door het Waddenfonds afgegeven beschikking ten gunste van de realisatie van de Boerenverdrietsluis wordt met open armen en gejuich ontvangen op Willemsoord,” aldus een woordvoerder van Willemsoord BV. “Eindelijk kan er een start gemaakt worden met de realisatie van die sluis, zodat de jachthaven van Willemsoord straks veel beter bereikbaar is voor schepen op zee die Den Helder willen aandoen. Met het dicht zetten van het Boerenverdriet kan immers de Zeedoksluis vaker geopend blijven en wordt de jachthaven een getijdehaven. Prima om zeiljachten en dergelijke snel te kunnen laten binnenlopen en weer te laten vertrekken, zonder het oponthoud van het schutten.”

Last modified: 9 juli 2013
Sluiten