Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Wild Oats XI op kop in Rolex Sydney Hobart 2012

18:13

Zoals elk jaar is gisteren, op Tweede Kerstdag, de Rolex Sydney Hobart gestart. De winnaar van afgelopen vijf jaar ligt aan kop.

Door de stevige wind heeft Wild Oats XI nu al een record kunnen vestigen van veertig mijl bovenop het vorige record. De kracht van Wild Oats XI is om op een vaste koers hard te varen. De boot heeft nu vijftig mijl voorsprong op nummer twee, Ragamuffin Royal. Men verwacht dat de geschiedenis van 2005 zich zal herhalen, toen Wilde Oats XI drie successen behaalde: een snelheidsrecord, als eerste thuis zijn en de winst van de gehele race.

De voorspellingen zijn echter ongunstig voor grote boten zoals de kopligger. Verwacht wordt dat gedurende de nacht de wind wegvalt en terugdraait naar een westenwind. Later zal een stevige zuidwestenwind terugkomen. Voor de kleinere boten positief, maar voor Wild Oats XI is dit ongunstig. Om het dagrecord van 18 uur, veertig minuten en tien seconden tijdens deze race te verbreken moet het voor 7:40 ‘s ochtends Australische tijd (waar het tien uur later is dan in Nederland) finishen.

De Rolex Sydney Hobart is een zeer gewaardeerde Australische race. Dit jaar is de 67e editie van de race. De race start in Sydney Harbour en gaat in 628 mijl over de Tasmanzee en Bass Strait langs de oostkust van Tasmanië. De finish is op de Derwent River in Hobart, in zuidoost Tasmanië. Na een dag en 14 uur zeilen heeft nummer één bijna Storm Bay bereikt, waar de Derwent River in uitmondt. Hiermee heeft de boot nog zo’n 45 mijl te gaan.

Beeld: Andrea Fracolini

 

Last modified: 27 december 2012
Sluiten