Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Wereldvismigratiedag bij Kornwerderzand

11:30

Op Wereldvismigratiedag zijn wereldwijd meer dan 200 activiteiten in het teken van de vis. Van Nieuw-Zeeland tot aan Hawaï en ook Nederland is van de partij. Zaterdag 24 mei is er bij Kornwerderzand op de Afsluitdijk vanaf 12:30 van alles te beleven voor jong en oud. Wereldvismigratiedag vraagt met deze dag aandacht voor het verbeteren van de visstand.

Activiteiten

Bezoekers van de Wereldvismigratiedag kunnen meevaren met vissers tijdens een van de boottochten. Aan wal zijn verhalenvertellers en ook kunt u ervaren hoe het is om als vis de Afsluitdijk te moeten passeren door een speciale hindernisbaan. Tijdens de workshop Waddensushi kunnen bezoekers de smaak van koken met producten uit de Waddenzee uitproberen. Bekijk hier het volledige programma.

Aandacht voor de vis

VismigratiedagDe Vismigratiedag vraagt aandacht voor het probleem van vismigratie. Steeds meer rivieren en kanalen worden afgedamd van de zee. Trekvissen kunnen niet meer van zoet naar zoutwater zwemmen terwijl ze dit nodig hebben om zich ondermeer voort te planten. Het gevolg is dat de visstand achteruitgaat en sommige soorten met uitsterven worden bedreigd.

Naast het probleem zijn er ook oplossingen. Rijkswaterstaat werkt met visvriendelijk sluisbeheer op de Afsluitdijk. Onder regie van het programmabureau De Nieuwe Afsluitdijk zijn de plannen voor een speciale Vismigratierivier inmiddels ver gevorderd. Zo moet de visstand weer verbeteren in het IJsselmeer en de Waddenzee.

De Vismigratiedag op Kornwerderzand is een leuk dagje uit voor jong en oud, met informatie en vermaak. Het is voor iedereen vrij toegankelijk. Het evenement is op zaterdag 24 mei tussen 12:30 en 16:00 uur. Meer informatie kunt u vinden via www.deafsluitdijkgaatopenvoorvis.nl

 

Foto: World Fish Migration Day

Last modified: 12 mei 2014
Sluiten