Nieuws

Weinig wind in Fastnet Race

"Mijn bemanning staat op het punt te muiten. Dit weer is niet wat ik ze beloofd heb." Na twee dagen drijven in wat op papier een van de zwaarste offshore races heet, kan schipper Ian Coglin van de Contessa 32 Moonshadow II, zijn bemanning moeilijk in het gareel houden. 150 Mijl zijn ze opgeschoten sinds de start op zondagmiddag bij Cowes.

15:17

Skandia rondt de beroemde vuurtoren op Fastnet Rock. Let op de vlag die loodrecht naar beneden hangt en de wilde stroomrafels. (Foto: Carlo Borlengi / Rolex)
“Mijn bemanning staat op het punt te muiten. Dit weer is niet wat ik ze beloofd heb.” Na twee dagen drijven in wat op papier een van de zwaarste offshore races heet, kan schipper Ian Coglin van de Contessa 32
Moonshadow II, zijn bemanning moeilijk in het gareel houden. 150 Mijl zijn ze opgeschoten sinds de start op zondagmiddag bij Cowes.


De Contessa is de langzaamste boot die meedoet aan de Fastnet Race, van Cowes, om Fastnet Rock, naar Plymouth. Maar de 284 snellere concurrenten boeken evenmin veel terreinwinst. Er zijn pas twee boten om Fastnet Rock, de vuurtoren in de Ierse Zee, voor de zuidkust van Ierland. 100-voeter Maximus kroop vannacht langs de beruchte rots, gevolgd door de 98-voets Skandia Wild Thing, bijna zes uur later. Maximus-schipper George Hendry: “We doen 6 knopen door het water in 4,5 knoop wind. Meer wind hebben we sinds lange tijd niet gezien.”


Maximus gaat in de vroege ochtend rond. (Foto: Carlo Borlengi / Rolex)
Bouwe Bekking doet met zijn Volvo Ocean Race-team Movistar mee aan boord van de VO70 van het Spaanse syndicaat. “We hebben slechts 120 mijl gevaren in de laatste 24 uur, een absoluut record.” Eerder dit jaar verbeterde Bekking en zijn mannen nog het 24-uursrecord voor monohulls door 535 mijl te zeilen.


Team Heiner doet mee met hun nieuwe aanwinst, de Volvo 60 Tyco, nu Team Heiner One geheten. Aan het roer niemand minder dan ‘mister ABN-Amro’ Roy Heiner. Een recente positiemelding ontbreekt. De weersvooruitzichten zijn niet positief, maar Heiner blijft optimistisch: “Wie weet, misschien komt er meer wind dan verwacht. Minder kan het in ieder geval niet zijn!”

(Foto: Carlo Borlengi / Rolex)

Last modified: 4 september 2007
Sluiten