Actueel, Nieuws

Wedstrijdverslag 41e Enkhuizer Klipperrace

10:24

De 41e Enkhuizer Klipperrace is op zaterdag 10 en zondag 11 oktober gezeild. Aan de start verschenen 38 Klippers om te zeilen voor de Zilveren Schaal en de Zilveren Klipper. Een zonnig zeilweekend, met op zondag veel wind.

Zaterdag

Klipperrace 2015De traditionele ankerstart op zaterdag is door de ongunstige weersomstandigheden afgelast. Met de oost-noord-oosten wind van 3 bft, is het niet bezeild voor de grote zeilschepen. In plaats van de ankerstart, starten de Klippers ten noorden van Enkhuizen met een lijnstart.

De 38 deelnemende klippers zijn verdeeld in twee klassen; de A-klasse en de B-klasse. Klippers in de A-klasse varen voor de Lange Driestedenbaan, te zeilen tussen Medemblik, Stavoren, Urk of Enkhuizen. De B-klasse is vaart de middellange Driestedenbaan. De finish is in het Krabbersgat. Om 22:00 uur zijn de prijzen door Burgemeester van Enkhuizen de heer Jan Baas uitgereikt.

Zondag

Op zondag staat er meer wind dan op zaterdag. Met windkracht 5 uit het oost-noord-oosten zeilen de Klippers met gereefde zeilen en witte koppen voor de boeg. Onder een strakblauwe lucht zeilen de Klippers richting de startlijn van de trapeziumbaan voor de start om 10:00 uur. De stevige wind zorgt voor spannende wedstrijdsituaties, als de Klippers vlak langs elkaar heen zeilen. De eerste klipper finisht om 11:58 uur. Rond 15:00 uur zijn alle Klippers terug in de haven van Enkhuizen.

Uitslagen

Uitslag zaterdag

Winnaar Zilveren Klipper (A-klasse);     Waterwolf     Jelte Toxopeus

Winnaar Zilveren Schaal (B-klasse);      Mon Desir     Sebastiaan Prins

 


Uitslag Overall (zaterdag & zondag)

A-klasse

Winnaar Zilveren logboek (1ste plaats )  Waterwolf     Jelte Toxopeus

Enkhuizer Klipperrace 20152de plaats     Eensgezindheid     Peter van Weelderen

3de plaats     De Hoge Wier        Sacha Emmerik

 

B-klasse

Winnaar Zilveren haring (1ste plaats)  Jeppe van Schier   Pieter Teensma

2de plaats     Bontekoe     Niels Lassing

3de plaats     Mon Desir    Sebastiaan Prins

De aanmoedigingsprijs, de Jan Bakker Bokkaal, is dit jaar uitgereikt aan de jonge deelnemer Eelke Sinnema. Hij zeilt met klipper de Morgana voor het derde jaar mee en zeilde zondag vol getuigd en vol enthousiasme de wedstrijd uit.

De volgende editie van de Enkhuizer Klipperrace vindt plaats op 8 en 9 oktober 2016.

Bekijk hier de Klipperrace 2015 Totaal uitslagen

Fotografie: Sven Timmann

 

Last modified: 13 oktober 2015
Sluiten